Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Άρθρο του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, για την εφημερίδα «Αυριανή»

«Το ΕΣΠΑ σε ανοδική πορεία»

Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης, παρουσιάζει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Πέρα όμως από τα αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, η υπέρβαση της κρίσης αυτής έχει μία βασική προϋπόθεση: τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό, η αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι πρωταρχικής σημασίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, καταφέραμε, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα Υπουργεία που έχουν την ευθύνη Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το ποσοστό απορρόφησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων να ξεπεράσει το 8% της προγραμματικής Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης, στο τέλος του Ιουνίου 2010. Υπενθυμίζω ότι τον Οκτώβριο του 2009, που παραλάβαμε το ΕΣΠΑ, σχεδόν 3 χρόνια μετά την έναρξή του, η απορρόφηση ήταν μόλις 2,76%. Σήμερα, οι δαπάνες των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων έχουν ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 11,8%, ενώ των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Υπουργείων το 6,4%.
Το ποσοστό του 8% που πετύχαμε μέχρι τέλος Ιουνίου 2010, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών προσκλήσεων και εντάξεων έργων στα ΕΠ του ΕΣΠΑ, εγγυώνται ότι και θα ξεπεράσουμε το στόχο του 15% στο τέλος του 2010, αλλά και θα πετύχουμε τους στόχους των επόμενων ετών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Παράλληλα, το σύνολο των αιτημάτων πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόδοση της Κοινοτικής Συνδρομής στο τέλος του Ιουνίου έφθασε συνολικά στο ποσόν των 891 εκ. €, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις μας.
Η επιτυχής υλοποίηση του ΕΣΠΑ και η υψηλή απορρόφηση των πόρων του με βάση τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι μονόδρομος για την κυβέρνησή μας.
Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η «ταχεία ωρίμανση και ένταξη έργων», ώριμων να δώσουν δαπάνες, έργων που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία των Περιφερειών.
Στο Υπουργείο μας, στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουμε λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης έργων και την υποστήριξη της επιτάχυνσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για την επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εκδώσαμε Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των προδιαγραφών και την διαδικασία ελέγχου και επικαιροποίησης μελετών τεχνικών έργων, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών επικαιροποίησης και αναθεώρησης των μελετών. Η απόφαση αυτή θα συμβάλει, μαζί με τις λοιπές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, καθοριστικά στην ωρίμανση και άμεση παραγωγή έργων προκειμένου να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας τόσο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ όσο και του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επιπλέον, στην προσπάθεια για την ένταξη ώριμων έργων στα ΕΠ που θα υλοποιηθούν χωρίς προβλήματα τα επόμενα χρόνια περιόδου του ΕΣΠΑ το Υπουργείο συνδράμει τις Περιφέρειες χρηματοδοτώντας από Εθνικούς Πόρους τις αναγκαίες μελέτες ωρίμανσης έργων, στη βάση της αναπτυξιακής στρατηγικής τους.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και τα εργαλεία για την άμεση ωρίμανση των έργων είναι πια στη διάθεση των Διαχειριστικών Αρχών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα ως μια θεαματική πρόοδος στην υλοποίηση των ΕΠ του ΕΣΠΑ.
Η αναγκαστική προσαρμογή μας στις νέες δημοσιονομικές συνθήκες δεν σημαίνει ότι θα παρεκκλίνουμε από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για πράσινη ανάπτυξη.
Έτσι ενδεικτικά αναφέρω ότι προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου στο ΤΕΜΠΜΕ για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, με τίτλο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», με προϋπολογισμό του Προγράμματος τα 396 εκ. € έναντι των 200 εκ. € που είχαν αρχικά προβλεφθεί.
Μέσω του Ταμείου γίνεται επαναχρησιμοποίηση των κεφαλαίων που αφορούν στα δάνεια και παρέχονται έτσι κίνητρα σε περισσότερους ωφελούμενους.
Σημαντικό όφελος για τη χώρα αποτελεί και το γεγονός ότι μέσω της ίδρυσης του Ταμείου επιτυγχάνεται η άμεση εισροή και η αυξημένη απορροφητικότητα κεφαλαίων ΕΣΠΑ για το 2010.
Με το ίδιο σκεπτικό ενεργοποιήσαμε εξάλλου και το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA για τη χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής μέσα από την «μετατροπή των επιδοτήσεων» σε χρηματοδοτικό μηχανισμό ανακυκλούμενων πιστώσεων.
Προχωρήσαμε επίσης από το Υπουργείο μας και τα ΠΕΠ στην Προκήρυξη των προγραμμάτων 'Πράσινες Υποδομές 2010', και 'Πράσινη Επιχείρηση 2010', π/υ € 30.000.000 το καθένα που απευθύνονται σε υφιστάμενες και νεοσυσταθείσες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα 'Πράσινες Υποδομές 2010' έχει σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενώ το πρόγραμμα 'Πράσινη Επιχείρηση 2010' έχει σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις στη διαδικασία της παραγωγικής αλυσίδας.
Παράλληλα με το Πρόγραμμα "Πράσινος Τουρισμός", π/υ 30.000.000 € του Υπουργείου μας και των ΠΕΠ, επιδιώκεται η βελτίωση των λειτουργικών υποδομών  και των επιχειρησιακών διαδικασιών των τουριστικών μονάδων, με οικολογικό προσανατολισμό και την αξιοποίηση των ιδιαίτερων τοπικών, γεωγραφικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών τους.
Ενώ, από το ΕΠ Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη προκηρύχθηκε δράση για έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, π/υ 40.000.000 €
Παράλληλα, δημοσιεύονται καθημερινά νέες προσκλήσεις από όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, ενώ σημαντικά είτε νέα, είτε συνεχιζόμενα από το Γ’ ΚΠΣ έργα έχουν ενταχθεί στον τομέα των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών.
Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, τόσο όσον αφορά στην απορρόφηση, αλλά και όσον αφορά στο αναπτυξιακό αποτέλεσμα των υλοποιούμενων δράσεων.