Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο Υφυπουργός, Σταύρος Αρναουτάκης, προήδρευσαν σήμερα σε συνάντηση εργασίας με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά η πορεία υλοποίησης και ο προγραμματισμός ενεργειών για το ΕΣΠΑ, καθώς επίσης ο σχεδιασμός των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, η διαδικασία αναμόρφωσης του Επενδυτικού Νόμου και τα αποτελέσματα κλεισίματος του Γ’ ΚΠΣ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη τόνισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ, δηλαδή ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας, με ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα, δεσμεύσεις και έργα τα οποία δεν ξεπερνούν το 3,5%. Πρόκειται για μια συρραφή έργων χωρίς αναπτυξιακή στόχευση –κι αυτό συμβαίνει σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα. Αποφασίσαμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά για την αναμόρφωση των διαδικασιών του ν.3614/07, δηλαδή την απλούστευση και περιφερειοποίηση του διαχειριστικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Θα καταθέσουμε για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το νέο, αναμορφωμένο νόμο. Στόχος μας, να κινητοποιήσουμε τους πόρους, να αυξήσουμε την απορροφητικότητα, να απορροφήσουμε χωρίς κανένα εμπόδιο τα 10 δις. ευρώ, που έχουμε εντάξει για το 2010 στον Προϋπολογισμό μας. Ταυτόχρονα, να αναδιαρθρώσουμε τα προγράμματα, έτσι ώστε να κάνουμε πράξη το όραμά μας για την πράσινη ανάπτυξη και να αξιοποιήσουμε τους πόρους που υπάρχουν, αυτά τα εναπομείναντα 16 δις. ευρώ, για την ανάπτυξη της χώρας μας, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης της Υπουργού, καθώς και οι απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και σύσκεψη με όλους τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης συνοψίζονται στα εξής: πρώτα-πρώτα τι παραλάβαμε:
• Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ, δηλαδή ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας, με ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα, δεσμεύσεις και έργα τα οποία δεν ξεπερνούν το 3,5%. Πρόκειται για μια συρραφή έργων χωρίς αναπτυξιακή στόχευση – κι αυτό συμβαίνει σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα.
• Ένα δύσκαμπτο, δαπανηρό διαχειριστικό πλαίσιο, που εμποδίζει αντί να διευκολύνει την προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
• Διόγκωση της σπατάλης, με προσλήψεις χιλιάδων συμβούλων και τεχνικών συμβούλων που δεν χρειάζονται.
• Έλλειμμα ουσιαστικής διαβούλευσης με τοπικούς φορείς, με περιφερειακούς φορείς, με παραγωγικούς φορείς και σε ορισμένες περιπτώσεις περιφερειακά συμβούλια τα οποία δεν έχουν συνέλθει.
• Καταδίκη της χώρας για έργα Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και
• Μη ενεργοποίηση μιας σειράς χρηματοδοτικών πόρων, οι οποίοι μένουν ανεκμετάλλευτοι, δεν έχουν συνδράμει τους εθνικούς πόρους, τους κοινοτικούς πόρους για την υγιή χρηματοδότηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αποφασίσαμε τα εξής: να κινηθούμε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά για την αναμόρφωση των διαδικασιών του ν.3614/07, δηλαδή την απλούστευση και περιφερειοποίηση του διαχειριστικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Ως Υπουργείο, μετά τη διαβούλευση και με τους Γενικούς Γραμματείς και με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, θα καταθέσουμε για ψήφιση στη Βουλή το νέο, αναμορφωμένο νόμο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Στόχος μας, να κινητοποιήσουμε τους πόρους, να αυξήσουμε την απορροφητικότητα , να απορροφήσουμε χωρίς κανένα εμπόδιο τα 10 δις που έχουμε εντάξει για το 2010 στον Προϋπολογισμό μας.
Ταυτόχρονα, να αναδιαρθρώσουμε τα προγράμματα, έτσι ώστε να κάνουμε πράξη το όραμά μας για την πράσινη ανάπτυξη. Και ο τρίτος μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τους πόρους που υπάρχουν, αυτά τα εναπομείναντα 16 δις. ευρώ, για την ανάπτυξη της χώρας μας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα.
Ποια είναι τα βήματά μας;
- Πρώτον, ζητήσαμε και αποδέχθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς να καταθέσουν το πρώτο σχέδιο αναμορφωμένου περιφερειακού προγράμματος, στη βάση ολοκληρωμένων τομεακών αναπτυξιακών προγραμμάτων μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.
- Δεύτερον, στις 5 Φεβρουαρίου θα γίνει η συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών με τα Υπουργεία ανά τομεακό πρόγραμμα, έτσι ώστε να υπάρχει συνέργεια και συντονισμός δράσεων, τομεακών και περιφερειακών.
- Τρίτον, ζητήσαμε κι αποφασίσαμε να υπάρξει η κατάθεση του ολοκληρωμένου περιφερειακού προγράμματος στην τελική του μορφή 5 Μαρτίου. Στη βάση αυτού του προγράμματος θα γίνει εκχώρηση πόρων από το Υπουργείο μας προς τις Περιφέρειες ανά τομεακό πρόγραμμα. Στη βάση μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου και κάθε Περιφέρειας που θα συντονίζει, θα εποπτεύει, θα παρακολουθεί κάθε ΠΕΠ.
Στην περίπτωση που υπάρχουν καθυστερήσεις, ή μη απορρόφηση ή μη αποτελεσματική χρήση πόρων, το Υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τους πόρους σε άλλες δράσεις ή σε άλλες Περιφέρειες. Και, αντίθετα, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά προγραμματίσαμε να υπάρχει και ένα μπόνους, μία πρόσθετη χρηματοδότηση από τους υπάρχοντες χρηματοδοτικούς πόρους και από το εθνικό σκέλος.
Αποφασίσαμε επίσης και ανακοινώσαμε και στους Γενικούς Γραμματείς, ανταποκρινόμενοι στην αγωνία τους, ότι σε κάθε Περιφέρεια υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει χρήματα λόγω της χείριστης διαχείρισης των πόρων του αναπτυξιακού νόμου που έχει γίνει, να επισπεύσουμε όλες τις διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι οφειλές μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Τέλος, συζητήσαμε τα θέματα του αναπτυξιακού νόμου, το γεγονός ότι κλείνουμε τον υπάρχοντα αναπτυξιακό νόμο στις 29 Ιανουαρίου -μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα έχει δοθεί ήδη σε διαβούλευση-, ώστε στο τέλος των τριών μηνών να κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος στη Βουλή για ψήφιση, έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσουμε και με τις ιδιωτικές επενδύσεις και με τις δημόσιες επενδύσεις να χρησιμοποιήσουμε σωστά τους υπάρχοντες πόρους για να κάνουμε πράξη την αναθέρμανση της οικονομίας, την παραγωγική αναδιάρθρωση και την πράσινη ανάπτυξη.
Για να κινητοποιήσουμε τους πόρους, ιδιαίτερα για τις ιδιωτικές επενδύσεις, θα πρέπει ταυτόχρονα να κινηθούμε πολύ γρήγορα, για την απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, και γι’ αυτό μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα έχουμε κι εκεί προωθήσει ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση.
Γιατί δεν αρκεί να σχεδιάζεις, δεν αρκεί να ενεργοποιείς πόρους, θα πρέπει και όσοι παίρνουν τους πόρους να μπορούν εύκολα να μετατρέψουν το κεφάλαιο σε πραγματική επένδυση έτσι ώστε να υπάρχει αναπτυξιακό αποτέλεσμα, να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πολίτη.
Αυτοί είναι οι στόχοι μας, αυτές ήταν οι αποφάσεις που πήραμε όλοι μαζί και μας δεσμεύουν όλους -και την ηγεσία του Υπουργείου μας και τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών- και είπαμε ότι με βάση αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα έχουμε έναν απολογισμό σύντομα μέσα σε τρεις μήνες τι κάναμε και τι αποτελέσματα επιφέραμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Αν κατάλαβα καλά από αυτά που είπατε, ο κρίσιμος μήνας είναι ο Μάρτιος, όπου εκεί έχουμε την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου και εκεί θα αρχίσουν οι μεγάλες εκταμιεύσεις, απ’ ότι κατάλαβα, προς τους Γενικούς Γραμματείς. Μέχρι τότε υπάρχουν προγράμματα για έργα που θα τρέξουν -γιατί τρέχει και το ν+3 σε λίγο καιρό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη γίνει καμιά σύγχυση, οι εκταμιεύσεις συνεχίζονται καθημερινά και για νέα προγράμματα. Θα βγουν στο μεταξύ και εκταμιεύσεις και αποπληρωμές και εντάξεις έργων. Αυτό που αλλάζει είναι ότι τον Μάρτιο θα κατατεθεί κι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, έτσι ώστε να υπάρχει ένας μπούσουλας βάσει του οποίου θα προχωρήσουμε. Κοιτάξτε, πρώτα-πρώτα τρέχει και αξιολογείται όλο το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, για την επιχειρηματικότητα των νέων. Αυτά είναι προγράμματα που τρέχουν τώρα και ταυτόχρονα μέσα στις δύο – τρεις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε και τα καινούργια προγράμματα, τα οποία θα σας τα ανακοινώσω, όταν θα είμαστε έτοιμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, καταρχήν, αν οι επικείμενες αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Ραγκούσης, θα επηρεάσουν την εκτέλεση του ΕΣΠΑ και πώς θα την επηρεάσουν. Και μια δεύτερη ερώτηση: όλα αυτά που μας περιγράψατε προϋποθέτουν μια ομαλότερη χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Παρά ταύτα, τουλάχιστον τα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν, ότι σε περιβάλλον ύφεσης δε θα πρέπει να περιμένουμε πιστωτική επέκταση πολύ μεγαλύτερη από του 2009. Πώς τα συμβιβάζετε αυτά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα μπλέξαμε δύο πράγματα τελείως διαφορετικά. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Το πρώτο είναι ότι - δεν υπάρχει αμφιβολία- υπάρχει η πιστωτική ασφυξία, ή μάλλον υπάρχει πολύ χαμηλή πιστωτική επέκταση, περίπου 4%- ας θυμηθούμε το στόχο που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας για 10% πιστωτική επέκταση μέσα στο 2009. Η πιστωτική επέκταση το 2010 θα είναι κι αυτή χαμηλότερη των προσδοκιών, γι’ αυτό άλλωστε η Κυβέρνηση προχώρησε χθες στη Βουλή στην ψήφιση του πρώτου νόμου για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, ο οποίος υπερψηφίστηκε όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση και από το ΛΑΟΣ και σχεδόν σύσσωμη τη Βουλή. Αναφέρομαι στο νόμο για την αναδιάρθρωση των χρεών των επαγγελματιών και αγροτών, ενώ θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά. Πολύ σύντομα, πάλι εντός του Ιανουαρίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα εξαγγείλουμε και τη συνολική μας πολιτική για τις εγγυήσεις του Δημοσίου με την ενίσχυση και του ΤΕΜΠΜΕ και με όρους τέτοιους που θα εξασφαλίζουν τη ροή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Κοιτάξτε, δεν μπορώ εγώ να αναφερθώ σε προβλέψεις και στόχους για την πιστωτική επέκταση, είναι η Τράπεζα Ελλάδος που θέτει το στόχο της πιστωτικής επέκτασης. Ο δικός μου στόχος είναι προς το τέλος του 2010 να έχει αρχίσει μία βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ.