ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ημερομηνία: Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010
Θέμα: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»
«ΗΜΕΡΗΣΙΑ» 6/3/2010
Μάχη με τον χρόνο για το ΕΣΠΑ
Ταχύτητα σπρίντερ θα πρέπει να επιδείξει το οικονομικό επιτελείο για να επιτευχθεί ο στόχος για απορροφητικότητα 15% στο ΕΣΠΑ και να περιοριστεί η ύφεση. Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Σ. Αρναουτάκης κάνει λόγο για ένα δύσκολο αγώνα ταχύτητας και δεν αποκλείει η μείωση του ΑΕΠ να είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις. Προαναγγέλλει ότι η δεύτερη φάση του προγράμματος ενίσχυσης ΜΜΕ, ύψους 200 εκατ., θα δημοσιευθεί εντός του μήνα.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία του ΕΣΠΑ.Ποια είναι η βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου και ποιες οι βασικές αλλαγές;
Οι αλλαγές στο ΕΣΠΑ ήταν επιτακτικές. Κι αυτό γιατί, όταν στο τέλος του τρίτου χρόνου υλοποίησης του η απορρόφησή του βρισκόταν στο 3%, τότε μιλάμε για τραγική πορεία του Προγράμματος. Μιλάμε για μηδαμινή απορρόφηση, μιλάμε για ένα ΕΣΠΑ που επί 3 χρόνια βρισκόταν στην ουσία σε «χειμερία νάρκη». Από τη μεριά μας, πήραμε την απόφαση να αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στην περιττή γραφειοκρατία, στις πολύπλοκες διαδικασίες, στην απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού, ειδικά για την Ελληνική Περιφέρεια. Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στη σύνδεση ενός τόσο κρίσιμου και σημαντικού Προγράμματος, όπως το ΕΣΠΑ, με σχεδιασμούς που εξυπηρετούν μικροκομματικές και πελατειακές σκοπιμότητες. Ο νόμος, τον οποίο φέρνουμε στη Βουλή μέσα στο Μάρτιο, η αναθεώρηση του Ν. 3614 ουσιαστικά απλοποιεί όλες τις διαδικασίες, αποκεντρώνει πόρους και προωθεί την αποτελεσματικότητα. Καταργούμε το δεύτερο στάδιο πιστοποίησης με βάση τα πρότυπα του ΕΛΟΤ για όλα τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για την ένταξη έργων, στις περιπτώσεις των μικρών νησιών και των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών. Ακόμη, προχωρούμε στην κατάργηση των 13 Αναπτυξιακών Οργανισμών των Περιφερειών και της ΝΟΜΟΣ Α.Ε., διότι στόχος μας είναι η ουσιαστική ενίσχυση των περιφερειακών αρχών, και όχι η δημιουργία νέων φορέων με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και αδικαιολόγητη επιβάρυνση των δημόσιων πόρων. Παράλληλα, επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες επικαιροποίησης των μελετών και ωρίμανσης των έργων, δίνοντας τη δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να επικαιροποιούν και από μόνες τους τις μελέτες.
Γιατί όμως καθυστέρησε τόσο η προώθηση του νομοσχεδίου;
Δεν υπάρχει καθυστέρηση. Ο νόμος βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, μέσα στο μήνα θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα προχωρήσουμε ώστε ως το τέλος του 2010 η απορρόφηση να φθάσει στο 15%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως υποδέχθηκε τις αλλαγές στο ΕΣΠΑ;
Με ανακούφιση. Άλλωστε, τα ίδια τα στελέχη της Επιτροπής μιλούσαν για τεράστια γραφειοκρατία που έχει μπλοκάρει το ΕΣΠΑ, για ανάγκη ριζικής απλοποίησης των διαδικασιών. Από κει και πέρα, η συνεργασία μας είναι εξαιρετική ως τώρα και υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα που είναι απαραίτητο για τους στόχους που έχουμε θέσει.
Πώς προχωράει το ΕΣΠΑ;
Πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προγραμμάτων που ήταν στον αέρα, όπως το πρόγραμμα ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 70 εκατ. ευρώ, καθώς και νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας ύψους κι αυτό 70 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αξιολόγηση της α' φάσης του, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται στο τέλος του επόμενου μήνα, ενώ η β' φάση του, ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα δημοσιευθεί αυτό το μήνα.
Από κει και πέρα, προχωρούμε με έργα- γέφυρες από το γ' ΚΠΣ, καθώς και στη δημοπράτηση νέων έργων στοχεύοντας μες στο έτος να έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι και να 'χουμε απορροφητικότητα. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει από τους Περιφερειάρχες να προκηρύξουν νέα έργα και να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτησή τους. Για το λόγο αυτό, έχουμε δημιουργήσει στο υπουργείο ειδική ομάδα ελέγχου, η οποία θα επισκέπτεται τις Περιφέρειες και θα πιέζει τις διαχειριστικές αρχές σε αυτήν την κατεύθυνση.
Πέρα από το ΕΣΠΑ ποια «εργαλεία» διαθέτετε στο υπουργείο προκειμένου να τονωθεί η αναπτυξιακή πλευρά της οικονομίας σε μία περίοδο που οι αναλυτές προβλέπουν μεγάλη ύφεση; Συμμερίζεστε τις προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 2% εντός του 2010;
Πρώτοι εμείς κατανοούμε την ανάγκη να κινηθεί η αγορά, να τονωθεί η ρευστότητά της. Άλλωστε, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός το στοίχημα αυτή τη στιγμή για την οικονομία είναι διπλό, και επιτρέψετέ μου να πω, και αλληλένδετο. Από τη μια, το συμμάζεμα στα δημοσιονομικά και από την άλλη η προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών. Και θα συμφωνήσω ότι πέρα από το ΕΣΠΑ υπάρχουν και άλλα αναπτυξιακά «εργαλεία».
Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο ως και σήμερα έχουν υπογραφεί περίπου 3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τα οποία πάνω από 30% έχουν διοχετευθεί σε άμεσες επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις, μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και το ΤΕΜΠΜΕ.
Παράλληλα και σε στενή εργασία με την ΕτΕπ, στο επόμενο δίμηνο ενεργοποιούμε πόρους 100 εκατ. ευρώ από το JEREMY, που αφορούν μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις και επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθούμε το «JESSICA», που αφορά αναπλάσεις, και περιβαλλοντικές δράσεις ιδιαίτερα για πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Όσον φορά το ΑΕΠ, είναι πραγματικά δύσκολη η εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης.
Με δεδομένες όμως τις παραπάνω κινήσεις για τόνωση της ρευστότητας αλλά και την επίσπευση της απορρόφησης από το ΕΣΠΑ, καθώς και τη λήψη των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων, θεωρώ ότι η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για -0,3% με -0,8% είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί με πιθανή απόκλιση μιας μονάδας.
Που είμαστε με την αξιολόγηση του αναπτυξιακού νόμου σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Δεν χάνουμε πολύτιμο χρόνο;
Δεν έχουμε χάσει καθόλου χρόνο. Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην αξιολόγηση 4.000 επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί και η αποπληρωμή οφειλών ύψους 900 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί. Σε ό, τι αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο, σε δυο βδομάδες ξεκινά η δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Στόχος μας, τον Μάιο να φέρουμε το νέο νόμο προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ένα ελληνικό κράτος να χρωστάει σε επενδυτές, που ενώ είχαν κάνει τις επενδύσεις τους που είχαν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, εντούτοις το ίδιο το κράτος δεν τους εξοφλούσε.
Ένα κράτος αναξιόπιστο και αφερέγγυο προς τους επενδυτές, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Γι αυτό, πρωταρχική μας επιδίωξη ήταν να ανακτήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτή.
Κοινοτικά κονδύλια
Σήμερα σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων;
Η απορροφητικότητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 6%. Δηλαδή, έχουμε ήδη καταφέρει να απορροφήσουμε τόσα κονδύλια όσα πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι γνωρίζουμε τον τρόπο, αλλά έχουμε και την πολιτική βούληση. Ασφαλώς και ο στόχος του 15% είναι δύσκολος.
Αλλά πιστεύω ότι είναι και εφικτός. Και επιτρέψετέ μου να σας πω ότι σε περίοδο έκτακτων συνθηκών δεν έχουμε την πολυτέλεια να βάζουμε χαμηλά τον πήχυ. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, που σχετίζεται με την ευρύτερη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος. Απαιτούνται, όμως, γρήγορα κατοστάρια που θα ανακουφίσουν την αγορά και θα τονώσουν τη ρευστότητά της. Σε αυτό δεσμευόμαστε και το κάνουμε ήδη πράξη.