Εκείνο που χαρακτηρίζει κάθε πολιτική περίοδο,είναι το απόθεμα των μεταρρυθμίσεων που κληροδοτεί στην επόμενη.
Πρακτικά αυτό σημαίνει,ότι η κάθε κυβέρνηση,και φυσικά και η δική μας κυβέρνηση,
κρίνεται και θα κριθεί από την ικανότητά της να προχωρήσει σε αλλαγές που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες,αλλά και πραγματοποιούνται με την απαιτούμενη μεθοδικότητα ώστε να αντέξουν στον χρόνο.
Από αυτή την οπτική γωνία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το σχέδιο «Καλλικράτης».
O «Καλλικράτης» δεν ανασυγκροτεί απλώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Ούτε είναι μία συνήθης τεχνική μεταβολή σε διοικητικές δομές. Ο «Καλλικράτης» στην ουσία τέμνει την ιστορία του ελληνικού κράτους, επιβάλλοντας παράλληλα την απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις
που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες στην οικονομία,την κοινωνία, την παραγωγική διαδικασία.Και φυσικά στην πολιτική.
Είναι αναμφίβολα ένα βήμα πραγματικού εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και εν γένει του ίδιου του Κράτους. Μια Νέα Αρχιτεκτονική λιτή και λειτουργική, με ισχυρούς, αποτελεσματικούς Δήμους στην υπηρεσία του πολίτη,
εξοπλισμένους με νέες αρμοδιότητες και με αυξημένους πόρους,
ώστε να μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στη νέα μεγάλη πρόκληση για την αυτοδιοίκηση της χώρας μας.
Δηλαδή, την ανάληψη σημαντικού και ενεργού ρόλου ως προς την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.Μια Νέα Αρχιτεκτονική όμως που θα περιλαμβάνει και αιρετές αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες,που θα έχουν κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορούν να ιεραρχούν οι ίδιες τις προτεραιότητες που έχουν,και έτσι να επιτυγχάνεται το αυτονόητο:
Η κάθε Περιφέρεια να καθορίζειμόνη της την αναπτυξιακή της πολιτική.
Οι αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης» είναι τολμηρές αλλά και απαραίτητες. Απαραίτητες γιατί θα βάλουν και οριστικό τέλος στα κακώς κείμενα που ταλανίζουν για πολλές δεκαετίες την Αυτοδιοίκηση στην χώρα μας.
Με την εφαρμογή του,ο «Καλλικράτης» θα εξαλείψει μια και για πάντα το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, διογκωμένο αλλά και πελατειακό κράτοςπου βρίσκεται απέναντι στον πολίτη, και όχι δίπλα του.Και θα βάλει τέλος σε μία Αυτοδιοίκηση,
που έχει το ρόλο του επαίτη της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, χωρίς επαρκείς αρμοδιότητες και πόρους, και χωρίς να έχει τις δυνατότητες να υπηρετήσει τους ίδιους πολίτες της Περιφέρειας.
Θεμελιώνεται λοιπόν μια πραγματικά σύγχρονη Αυτοδιοίκηση. Με πόρους, εξουσία και προπαντός αξιοπιστία. Με διαρκή έλεγχο από τους ίδιους τους πολίτες, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια σε κάθε επίπεδο της διοίκησης. Αλλά και με νέους θεσμούς εξυπηρέτησης και στήριξης του πολίτη, όπως το e-ΚΕΠ, ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης,
η Κάρτα του Δημότη και η Διοικητική Βοήθεια στο σπίτι.
Χωρίς αμφιβολία, ο νέος χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η σύγχρονη Ελλάδα. Από αυτή την άποψη πρόκειται για μεταρρύθμιση εθνικής εμβέλειας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους.
Χωρίς συντεχνιακές, τοπικιστικές ή μικροκομματικές νοοτροπίες.
Εμείς από τη μεριά μας,είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αταλάντευτα σε αυτή την πολύ μεγάλη και κρίσιμη μεταρρύθμιση. Κι αυτό, για έναν πολύ απλό λόγο.
Αυτή η Κυβέρνηση δεν εκλέχθηκε για να συνεχίσει το παράδειγμα των προηγούμενων και να περιοριστεί στο ρόλο του απλού διαχειριστήή ακόμα χειρότερα του παρατηρητή των εξελίξεων. Εκλέχθηκε για να πραγματοποιήσει ρήξεις και ανατροπές,και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.Και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να κάνει πίσω
και να οχυρωθεί πίσω από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι πιο πολλές μεταρρυθμίσεις δεν απαιτούν διογκωμένους προϋπολογισμούς και περίσσειες δαπάνες. Αντίθετα απαιτούν περίσσευμα αποφασιστικότητας, ικανοτήτων, δημιουργικότητας και σκληρής δουλειάς.
Απαιτούν σταθερή πολιτική βούληση και ισχυρή προσήλωση για την επίτευξη των στόχων.
Αλλά απαιτούν όμως και πλήρη αδιαφορία απέναντι στο περίφημο «πολιτικό κόστος», έναν μύθο που αποτέλεσε το πιο βασικό ανάχωμα για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας.
Η Κυβέρνηση, και με τον «Καλλικράτη», αποδεικνύει ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται
και ό,τι χρειαστεί για να αλλάξει επιτέλους σελίδα η χώρα μας.
Έτσι ώστε να δημιουργήσει τις βάσεις για ένα κράτος που σέβεται,
στηρίζει και προστατεύει τον πολίτη, για ένα κράτος που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον
και μπορεί να πείσει ξανά τους πολίτες ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί έντιμα και αποτελεσματικά τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Σε αυτήν την προσπάθεια, η νέα Αυτοδιοίκηση, που δημιουργείται με τον «Καλλικράτη»,
θα μπει στην πρώτη γραμμή. Έτσι ώστε να επαληθεύσει και αυτό που είχε πει πριν από κάποια χρόνια, ο αείμνηστος Δημήτρης Τσάτσος:
«…Τα δεδομένα της σύγχρονης πολιτείας άλλαξαν.
Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον ιδανικό παραστάτη της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αυτό πρέπει να ειπωθεί απερίφραστα και να εξηγηθεί:
Η δύναμη της κοινωνίας βρίσκεται στις ρίζες της,
η ανθρώπινη συνοχή συντελείται στις τοπικές κοινωνίες
και η δημοκρατία δε χτίζεται από πάνω προς τα κάτω,
αλλά από κάτω προς τα πάνω.»