Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν., κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

Το Ρέθυμνο επισκέφτηκε σήμερα, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σ. Αρναουτάκης, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης με θέμα: «Το ΕΣΠΑ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Προηγουμένως, ο κ. Αρναουτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ρεθύμνου, με αντικείμενο την ουσιαστική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων του Νομού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αθ. Καρούντζος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ρεθύμνου, Μανόλης Όθωνας, , το σύνολο των Δημάρχων του Νομού Ρεθύμνου, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και οικονομικών φορέων του Νομού.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του Υφυπουργού.
Για το ΕΣΠΑ
Βρισκόμαστε στο τέλος του τρίτου χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ και η απορρόφηση ανέρχεται μόλις στο 3,15% των πόρων που μας αναλογούν, δηλαδή έχουν απορροφηθεί μόνο 827 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 26,2 δις ευρώ της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης. Επί της ουσίας, η χώρα μας την τελευταία τριετία απορροφά πόρους με ρυθμούς 1% το έτος!
Είναι λοιπόν γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι η πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι σχεδόν μηδαμινή. Και μάλιστα σ’ έναν τομέα, όπως η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, όπου δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας θα έπρεπε να αποτελεί το βασικό πυλώνα της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και της τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά. Στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πήραμε μια συγκεκριμένη απόφαση:
Να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγές στις διαδικασίες διαχείρισης και εφαρμογής του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν άκρως αποθαρρυντική.
Οι αλλαγές αυτές βασίζονται στην απλοποίηση των διαδικασιών αυτών και στοχεύουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτάχυνση της υλοποίησης του Προγράμματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, καταργούνται οι 13 αναπτυξιακοί οργανισμοί των περιφερειών και η ΝΟΜΟΣ Α.Ε, και το δεύτερο στάδιο πιστοποίησης με βάση τα πρότυπα του ΕΛΟΤ για όλα τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τροποποίησης του Νόμου 3614/2007 με στόχο την απάλειψη συγκεντρωτικών και γραφειοκρατικών διατάξεων. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στην βουλή.
Για ΕΣΠΑ και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν άφησε πίσω της μόνο τραγικά ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ, αλλά και τεράστιεςn καθυστερήσεις στις πληρωμές των επενδυτών. Καθυστερήσεις που έχουν οδηγήσει σε πραγματική οικονομική δυσχέρεια μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες αλλά και μικροεργολάβους και προμηθευτές που μετείχαν σε επιδοτούμενα προγράμματα αλλά ποτέ δεν πήραν την επιδότησή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τώρα άρχισαν να πληρώνονται οι επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους μέσω τραπεζών που εγκρίθηκαν το 2007 (4ος κύκλος), ενώ εκκρεμούν αιτήσεις πληρωμών αξίας 400 εκατ.ευρώ περίπου από τον αναπτυξιακό νόμο.
Η κατάσταση αυτή όχι μόνο αποθαρρύνει πολλούς από το να μετέχουν στα προγράμματα, αλλά αφαιρεί από την Πολιτεία κάθε στοιχείο σοβαρότητας. Γιατί, ποιος επενδυτής θα εμπιστευθεί ξανά ένα κράτος που δεν είναι φερέγγυο και αξιόπιστο; Ποιος θα εμπιστευθεί ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του στους πολίτες, στους επιχειρηματίες;
Είμαι ξεκάθαρος. Βασική μας επιδίωξή μας είναι να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία της πολιτείας και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Γιατί χωρίς τη συμμετοχή του δεν πρόκειται να πετύχει η μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι περισσότερο από την κρίση πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται στις λιγότερο αναπτυγμένες και πλέον απομακρυσμένες Περιφέρειες. Γιατί οι επιχειρήσεις αυτές βιώνουν προβλήματα προσαρμοστικότητας ενώ έχουν λιγότερες ευκαιρίες ανάπτυξης έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων ή αυτών που δραστηριοποιούνται σε κεντρικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, επιλογή της Κυβέρνησης είναι η στήριξη και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Γιατί, Υγιής οικονομία χωρίς υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν γίνεται να υπάρξει.
Για τις πρώτες 100 ημέρες της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι στις 100 αυτές ημέρες η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει όσα δεν έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε 6 χρόνια. Έχουν ψηφιστεί 2 νομοσχέδια ενώ έχουν παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο άλλα 9, αριθμός πρωτοφανής για οποιαδήποτε κυβέρνηση για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι όμως αριθμός ενδεικτικός της φιλοσοφίας της Κυβέρνησης για ουσιαστικές ανατροπές. Ανατροπές όμως που θα είναι δίκαιες και δεν θα πλήττουν τα συμφέροντα των χαμηλόμισθων. Ανατροπές που ,παρά τα όποια ανθρώπινα λάθη γίνονται, στοχεύουν στη στήριξη των ασθενέστερων, αλλά και στην εμπέδωση μιας νέας αντίληψης για το ρόλο και τη λειτουργία του κράτους. Ανατροπές που θα επαναφέρουν την αισιοδοξία και την ελπίδα στον Έλληνα πολίτη και θα σέβονται τα δικαιώματα του. Αυτές τις ανατροπές θα τις κάνουμε πράξη. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε. Είναι δέσμευση όλων και προπάντων του Πρωθυπουργού μας, του Γιώργου Παπανδρέου.