Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου ΥΠΟΙΑΝ και ΥΦΟΙΑΝ για την πορεία του ΕΣΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010
Θέμα: Συνέντευξη Τύπου ΥΠΟΙΑΝ και ΥΦΟΙΑΝ για την πορεία του ΕΣΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι στόχοι της κυβέρνησης αυτή την περίοδο, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συνοψίζονται σε τρεις μεγάλους άξονες πολιτικών: στη δημοσιονομική εξυγίανση, στην αναθέρμανση της οικονομίας και τρίτον στην παραγωγική αναδιάρθρωση και με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη.
Η αναθέρμανση της οικονομίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο μας, όπως επίσης και η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας για να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Προβλήματα ανταγωνιστικότητας, τα οποία φαίνονται από την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από το εμπορικό μας έλλειμμα, το οποίο έχει διευρυνθεί παρά την κρίση, από το γεγονός ότι χάνουμε ως χώρα μερίδια στις Τρίτες Αγορές.
Το βασικό ερώτημα, που πρέπει να μας απασχολεί, είναι ουσιαστικά τι θα παράγει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, ποια θα είναι η βάση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, το οποίο θέλουμε να έχουμε σε Τρίτες αγορές, πώς θα εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας για τους Έλληνες πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται όλες μας οι προσπάθειες για τη στήριξη της επενδυτικής ανάκαμψης στον τόπο μας. Είναι ο βασικός μοχλός, τον οποίο έχουμε για να κινήσουμε πάλι την αγορά μαζί με την παροχή ρευστότητας εν μέσω μιας δημοσιονομικής, μια μεγάλης κρίσης, μιας μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης που έχουμε.
Ξέρετε ότι μέσα στον προϋπολογισμό έχουμε εντάξει έργα 10,3 δις και πρέπει μέσα στο 2010 να απορροφήσουμε αποτελεσματικά αυτό το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι έργα, τα οποία είναι και συγχρηματοδοτούμενα από τους κοινοτικούς πόρους και χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους. Η κατανομή είναι περίπου 7:3.
Επομένως, βασική προτεραιότητα, από τη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο, και του Σταύρου Αρναουτάκη και δική μού, αλλά και όλων των συνεργατών μας είναι να στηρίξουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, να απελευθερώσουμε πόρους για να ενισχύσουμε και τις ιδιωτικές επενδύσεις και τρίτον να κάνουμε τις μεγάλες τομές που απαιτούνται στο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στον τόπο.
Πριν να μπω στις βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες διέπουν την καινούργια μας νομοθετική πρωτοβουλία, μια νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία την δρομολογούμε τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή με την Αναθεώρηση του Ν. 3614/2007 που διέπει το διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, θέλω να πω δυο λόγια για την πορεία του ΕΣΠΑ, αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο σύνολό του από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα.
Ακούω πολλές φορές και στα Μέσα, αλλά και γενικότερα, ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, πρέπει να επιταχυνθούν τα έργα κλπ. Αυτό που φαίνεται ήδη είναι ότι εδώ και ένα τρίμηνο έχει απελευθερωθεί η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Την περίοδο Νοεμβρίου 2009 – Φεβρουαρίου 2010 (1η Νοεμβρίου με 11 Φεβρουαρίου) έχουν εγκρίνει ήδη 2,3 δισεκατομμύρια € χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έκλεισε το Γ’ ΚΠΣ με 700 εκατομμύρια, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κάθε μήνα, μα κάθε μήνα ουσιαστικά εγκρίνονται χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 800 με 900 εκατομμυρίων € σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να υλοποιηθεί χωρίς καμία απόκλιση ο στόχος των 10,3 δις για το 2010.
Από τα 2,3 δις εγκρίσεις, 1,5 δις μόνο υπογράφηκαν τις τελευταίες 40 μέρες, ενώ γίνεται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. συστηματική παρακολούθηση των πληρωμών. Πάνω από 80% απ’ αυτούς τους πόρους, δηλαδή 1,8 δις, έχει διοχετευτεί στην περιφέρεια ήδη. Περίπου 570 εκατομμύρια έχουν διοχετευτεί σε άμεσες επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις, δηλαδή απ’ αυτά τα 2,3 δις, 570 εκατομμύρια αφορούν επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις, από τα οποία 240 εκατομμύρια είναι για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και 228 εκατομμύρια για οφειλές στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.
Να προσθέσω ότι, όταν παραλάβαμε το Υπουργείο, είχαμε οφειλές προς επιχειρήσεις, που είχαν ενταχθεί ήδη στον αναπτυξιακό νόμο ύψους 900 εκατομμυρίων. Το κράτος όφειλε και εξακολουθεί να οφείλει επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, πολλές εκ των οποίων έχουν ολοκληρώσει ήδη το έργο τους πριν από το 2007 και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα είτε σε περιφερειακό επίπεδο, είτε σε εθνικό επίπεδο.
Ξεπληρώσαμε ήδη μ’ αυτά τα 228 εκατομμύρια όσους έχουν ολοκληρώσει τα αναπτυξιακά τους έργα και έχουν ενταχθεί στο ΦΕΚ. Αυτά τα 228 εκ. τα κατανείμαμε κατά προτεραιότητα σ’ αυτούς που έχουν ήδη ολοκληρώσει το έργο τους. Τώρα ξεπληρώνουμε τόσο όσους έχουν ολοκληρώσει το 50% του έργου μέχρι όσο κι αυτούς που έχουν ενταχθεί πιο πρόσφατα στον αναπτυξιακό νόμο.
Τα 900 εκατομμύρια αυτά οφειλές προς επιχειρήσεις θα έχουν ξεπληρωθεί μέχρι το Μάιο. Δηλαδή το κράτος, ο οποίος ήταν ο μεγάλος μπαταξής της αγοράς εδώ και χρόνια, ουσιαστικά ξαναγίνεται αξιόπιστο προς την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας ξεπληρώνοντας τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.
Απ’ αυτά τα 2,3 δις, 52 εκατομμύρια πήγαν στο ΤΕΜΠΜΕ και 50 εκατομμύρια για άλλες δράσεις. Από τα 2,3 δις, 1,6 δις περίπου αφορούν εγκρίσεις για συγχρηματοδοτούμενα έργα και τα υπόλοιπα 652 εκατομμύρια αφορούν στο εθνικό σκέλος. Και έχουμε για ενημέρωσή σας και την κατανομή των πόρων για να έχετε μια συνολική εικόνα των χρηματοδοτήσεων που έχουν γίνει.
Επομένως, όχι μόνο το ΕΣΠΑ δεν έχει σταματήσει, όχι μόνο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν έχει σταματήσει, αλλά έχουμε πατήσει γκάζι ουσιαστικά υλοποιώντας ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εδώ και 2,5 μήνες και προχωράμε κάθε μήνα, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τους εθνικούς πόρους.
Ταυτόχρονα προχωράμε αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί, δηλαδή την απλούστευση του διαχειριστικού πλαισίου που διέπει το ΕΣΠΑ. Το σημερινό ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικό, όπως είχαμε επισημάνει στη Βουλή ήδη από το 2007, είναι ένα πάρα πολύ πολύπλοκο σύστημα, γραφειοκρατικό, συγκεντρωτικό και θα έλεγα σε πολλές πτυχές του πελατειακό.
Ο νόμος, τον οποίο φέρνουμε στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, η αναθεώρηση του Ν. 3614 ουσιαστικά απλοποιεί όλες τις διαδικασίες, αποκεντρώνει πόρους και προωθεί την αποτελεσματικότητα. Ο στόχος μας είναι από εκεί που η απορρόφηση του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα είναι λιγότερο από 5%, να φτάσουμε στο 2010 το 15% απορρόφηση του ΕΣΠΑ και να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες.
Επομένως, τρεις είναι οι βασικοί στόχοι των τροποποιήσεων που φέρνουμε με το Ν. 3614: αποκέντρωση τη διαχείριση πόρων, απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, αποτελεσματικότητα και θα έλεγα και διαφάνεια στην εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Ποια είναι η μεγάλη καινοτομία ή αν θέλετε το καινούργιο στοιχείο στο διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ; Εισάγουμε την έννοια της επιχειρησιακής προγραμματικής συμφωνίας. Η επιχειρησιακή αυτή προγραμματική συμφωνία υπογράφεται μεταξύ του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν., του δικού μας Υπουργείου, κάθε περιφέρειας και κάθε αρμόδιου Υπουργείου.
Θα υπογραφούν τέτοιες επιχειρησιακές προγραμματικές συμφωνίες και με τις 13 Περιφέρειες και τα 7 Τομεακά Προγράμματα το Μάρτιο του 2010. Στη συμφωνία αυτή εξειδικεύονται για κάθε ΠΕΠ, παραδείγματος χάρη, οι στρατηγικές προτεραιότητες του όχι μόνον όσον αφορά άξονες προτεραιότητες, αλλά και επιμέρους τομείς πολιτικής.
Παραδείγματος χάρη, κάθε ΠΕΠ θα είναι δομημένο σε επιμέρους δράσεις για τον πολιτισμό, για την υγεία, για τον τουρισμό, για την ανταγωνιστικότητα, για την προσπελασιμότητα και στο πλαίσιο κάθε τομεακού υποπρογράμματος, θα υπάρχουν και ονοματισμένα έργα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Και εφ’ όσον υποβληθούν τα προγράμματα αυτά, τα οποία τα περιμένουμε από τα ΠΕΠ, από κάθε Γενικό Γραμματέα μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2010, θα υπογραφεί αμέσως μετά μία προγραμματική συμφωνία, αυτή η Επιχειρησιακή Προγραμματική Συμφωνία, βάση της οποίας θα αποδεσμευτούν τελείως οι πόροι από εμάς σε κάθε περιφέρεια.
Πώς θα γίνει επομένως η αποκέντρωση στη διαχείριση των πόρων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Συνεχίζεται η διαβούλευση αυτή τη στιγμή, η οποία έχει ξεκινήσει από το Γενάρη. Την Παρασκευή είχαμε τις συναντήσεις μεταξύ Υπουργείων και Περιφερειών για να υπάρξει συνέργεια των δράσεων και ιδιαίτερα των ονοματισμένων έργων. Θα υπάρξει τελικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών πολιτικών και έργων ανά περιφέρεια και ανά Τομεακό, θα υπογραφεί η Επιχειρησιακή Προγραμματική Συμφωνία το Μάρτιο του 2010 και θα γίνει εκχώρηση πόρων από το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε Υπουργείο.
Το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. ως εθνική αρχή συντονισμού θα παρακολουθεί συστηματικά, θα συντονίζει και θα εποπτεύει την ορθή και έγκαιρη βάση χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμματικών Συμφωνιών. Άρα, δεν θα παρακολουθούμε, όπως γινόταν μέχρι τώρα, συγκεκριμένες δράσεις, αλλά συνολικό πρόγραμμα μέσω της Επιχειρησιακής αυτής Συμφωνίας που έχουμε.
Η εφαρμογή θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται σε διμηνιαία βάση, δηλαδή κάθε περιφέρεια θα πρέπει σε διμηνιαία βάση να δίνει μία έκθεση προόδου της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος. Και το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. διατηρεί τη δυνατότητα ανακατανομής πόρων, εφ’ όσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Δηλαδή, εάν δούμε ιδιαίτερα το 2010, που είναι ένας κρίσιμος χρόνος, ότι μία περιφέρεια καθυστερεί στην υλοποίηση ή δεν υλοποιεί το πρόγραμμα, διατηρούμε τη δυνατότητα ανακατανομής πόρων και ανάμεσα στα Υποτομεακά προγράμματα της ίδιας της περιφέρειας, αλλά και μεταξύ περιφερειών.
Έτσι, μ΄αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο σαφής διαχωρισμός των Τομεακών από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, που όπως ξέρετε, ήταν και ένα από τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία υπήρχαν μέχρι τώρα στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλή απορρόφησή του.
Για την απλοποίηση στις εφαρμοζόμενες διαδικασίες, καταργούμε φορείς, οι οποίοι δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ και οι οποίοι δεν έπαιζαν και κάποιο συγκεκριμένο αναπτυξιακό ρόλο, όπως τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφερειών, την «ΝΟΜΟ Α.Ε.», την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.
Αλλάζουμε τις διαδικασίες ουσιαστικά παρακολούθησης, εντάξεων έργων και γενικά διαχείρισης. Καταργείται η υποχρεωτική εφαρμογή του β’ βαθμού πιστοποίησης της επάρκειας των δικαιούχων με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ, αυτό ήταν κάτι, το οποίο είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο παρελθόν και δημιουργούσε πρόσθετο –αν θέλετε- επίπεδο γραφειοκρατίας. Το καθιστούμε το πρότυπο ΕΛΟΤ προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό, όπως ήταν μέχρι τώρα.
Μία δεύτερη μεγάλη απλούστευση είναι η κατάργηση της διαδικασίας διατύπωσης γνώμης από το κεντρικό Υπουργείο πριν από την ένταξη για πράξεις προϋπολογισμού έως 50 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα, για κάθε πράξη πάνω από 5 εκατομμύρια για το ΕΤΠΑ και 2 εκατομμύρια για το ΕΚΤ προβλεπόταν με τον υπάρχοντα νόμο έγκριση από τα κεντρικά Υπουργεία. Το καταργούμε αυτό και οι περιφέρειες έχουν τους πόρους και μπορούν να εκτελέσουν έργα και πράξεις χωρίς να ζητήσουν έγκριση για την ένταξη αυτών των πράξεων μέχρι 50 εκατ.
Για την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των προγραμμάτων κάνουμε τρεις ουσιαστικές τομές. Πρώτον, οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που μέχρι τώρα διατίθενται στους δικαιούχους για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς όρους, τώρα διατίθενται κατά προτεραιότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Έτσι, ο φορέας, ο δικαιούχος, δεν μπορεί να βάλει αυτά τα λεφτά για να εκτελέσει έργα εκτός των συγχρηματοδοτούμενων, αλλά πρέπει πρώτα να υλοποιήσει τα έργα τα συγχρηματοδοτούμενα και μετά να χρησιμοποιήσει τους πόρους αυτούς, εάν υπάρχει περίσσευμα, για προώθηση άλλων έργων.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πραγματικά την επίσπευση των διαδικασιών και την αποτελεσματική χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ του ίδιου.
Επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες επικαιροποίησης των μελετών και ωρίμανσης των έργων, δίνοντας τη δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να επικαιροποιούν και από μόνες τους τις μελέτες. Κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατόν μέχρι τώρα, γιατί με το νόμο του κ. Σουφλιά, όπως ξέρετε, έπρεπε οι μελέτες να ανατίθενται όλες βάσει του 3621/07 υποχρεωτικά σε μελετητές και αυτό δημιουργούσε ένα πρόσθετο εμπόδιο.
Αυτή τη στιγμή μπορούν οι αναθέτουσες αρχές να επικαιροποιούν και οι ίδιες από μόνες τους τις μελέτες ή να τις αναθέτουν με διαδικασίες γρήγορες.
Τρίτο και σημαντικό. Επιταχύνονται δραστικά οι διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, με την κατάργηση του ελέγχου συμβασιοποίησης για μικρά έργα. Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, υπάρχουν τρία στάδια ελέγχου, όταν γίνεται η προκήρυξη, όταν γίνεται η σύμβαση και κατασταλτικός έλεγχος πριν αρχίσουν να προκύπτουν δαπάνες.
Για τα μικρά έργα καταργείται το δεύτερο στάδιο, δηλαδή γίνεται έλεγχος μόνο στην προκήρυξη και πριν αρχίσουν να εκταμιεύονται δαπάνες. Για τα μεγάλα έργα κρατάμε και τα τρία στάδια του ελέγχου.
Τέλος, μία μεγάλη τομή είναι η κατάργηση όλων των περιορισμών για την προκήρυξη και υποβολή προτάσεων έργων χαμηλού προϋπολογισμού. Αυτή τη στιγμή, μέχρι τώρα τι γινόταν; Προβλεπόντουσαν ελάχιστοι προϋπολογισμοί προς ένταξη για πράξεις υποδομής, υπηρεσιών και προμηθειών από 100 χιλιάδες μέχρι 500 χιλιάδες. Δηλαδή, δεν μπορούσε να ενταχθεί ένα έργο, αν δεν είχε τουλάχιστον προϋπολογισμό 100 χιλιάδων, 200 χιλιάδων, 300 χιλιάδων. Αυτό καταργείται και μπορούν πια να ενταχθούν και μικρότερα έργα χωρίς περιορισμό.
Τέλος, όπως είπαμε, η υλοποίηση της επιχειρησιακής αυτής προγραμματικής συμφωνίας θα παρακολουθείται σε διμηνιαία βάση απ’ την Εθνική Αρχή Συντονισμού.
Αυτές είναι οι βασικές απλουστεύσεις του διαχειριστικού πλαισίου, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου, το οποίο θα φέρουμε στη Βουλή τις επόμενες βδομάδες και στις οποίες αυτή τη στιγμή γίνεται η νομοτεχνική επεξεργασία.
Θέλω να πω δυο λόγια πριν κλείσω και δώσω το λόγο στον Σταύρο Αρναουτάκη, για τον προγραμματισμό μας για τους επόμενους δύο μήνες, για να ξέρετε τι γίνεται. Πρώτον, ήδη μίλησα για την αναμόρφωση των πολιτικών και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τα Υπουργεία.
Να πω εδώ κάτι, το οποίο δεν τόνισα, ότι στο καινούργιο ΕΣΠΑ, το περιεχόμενο του οποίου θα υπογράψουμε με τις προγραμματικές συμφωνίες το Μάρτιο, θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, Τουρισμό και Υγεία, κάτι το οποίο στο προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν υπήρχε, με ανακατανομή πόρων και διαμόρφωσή του σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.
Επίσης, σχετικά με το ουσιαστικά καινούργιο ΕΣΠΑ, οι κατευθύνσεις, που έχουμε δώσει ως προς το περιεχόμενό του και προς τις περιφέρειες και τους Γενικούς Γραμματείς των περιφερειών σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία, αφορούν στη μεγάλη μας παρέμβαση για την προαγωγή και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, με έργα για την εξοικονόμηση ενέργειας, έργα που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και έργα βασικών υποδομών και έργα ανταγωνιστικότητας.
Επομένως, οι τρεις αυτοί μεγάλοι άξονες θα προωθήσουν σε επίπεδο κάθε περιφέρειας ένα αναπτυξιακό, ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την παραγωγική αναδιάρθρωση της κάθε περιφέρειας.
Όπως ξέρετε, υπάρχει διαβούλευση ήδη μεταξύ ΥΠΟΙΑΝ, περιφερειών και συναρμόδιων Υπουργείων. Η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, μετά τις προγραμματικές συμβάσεις, θα ολοκληρωθεί με τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήδη σε όλα τα στάδια αυτούς τους τρεις μήνες συνεχίζεται και σήμερα είναι εδώ τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και συναντούν τους υπεύθυνους των Διαχειριστικών Αρχών.
Και έτσι θα έχουμε ένα αναμορφωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα μέσα στα πλαίσια των αναμορφώσεων που μπορούμε να κάνουμε στον τέταρτο χρόνο, τον Απρίλιο του 2010. Να τονίσω, όμως, κάτι σε αυτό, το οποίο δεν είναι γνωστό. Αυτός ο εθνικός αναπτυξιακός προγραμματισμός που έχει και περιφερειακό σκέλος, δεν αφορά μόνο χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ. Υπερβαίνει αυτές τις χρηματοδοτήσεις.
Υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, τις οποίες αυτή τη στιγμή κινητοποιούμε και απ’ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και απ’ την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέσω ΣΔΙΤ και μέσω ιδιωτικών πόρων. Και ειδικά για τις ΣΔΙΤ τις επόμενες βδομάδες θα κάνω ειδική ενημέρωση.
Ταυτόχρονα, ενώ τρέχουν, όπως είπα, οι ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του παλαιού αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος έχει κλείσει, προωθούμε την αναμόρφωση του νέου αναπτυξιακού νόμου, οι βασικές αρχές του οποίου θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Μαρτίου. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου και το Μάιο θα έχουμε και το αναμορφωμένο σχέδιό του στη Βουλή.
Ουσιαστικά, ο αναπτυξιακός νόμος θα κάνει δύο πράγματα: Θα προωθήσει και θα δώσει κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής.
Θα επιδοτήσουμε την αλλαγή των καυστήρων για βιομάζα. Θα επιδοτήσουμε τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ. Θα προωθήσουμε με τον αναπτυξιακό νόμο μία σειρά δράσεων για ενίσχυση της περιφέρειας, στήριξη της εργασίας, στήριξη της ελληνικής προστιθέμενης αξίας στην παραγωγή.
Παράλληλα, προχωράνε οι υπηρεσίες στην αξιολόγηση πάνω από 4 χιλιάδες επενδυτικών σχεδίων, που έχουν ήδη κατατεθεί στο πλαίσιο του προϋπάρχοντος αναπτυξιακού νόμου. Μόνο την τελευταία μέρα, 29 Ιανουαρίου, είχαμε 600 αιτήσεις για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο. Και αυτή τη στιγμή, προωθούμε τις αξιολογήσεις και με τα κριτήρια που υπάρχουν στον προϋπάρχοντα αναπτυξιακό νόμο. Ουσιαστικά, έχουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα να χρηματοδοτήσουμε, το οποίο υπερβαίνει τις δυνατότητές μας.
Άρα, όχι μόνο δε σταματάνε, αλλά η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου, την οποία προωθούμε είναι για το μέλλον, για το 2011. Το 2010, ουσιαστικά, χρηματοδοτούμε επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στον προϋπάρχοντα αναπτυξιακό νόμο και τα οποία αξιολογούνται θετικά.
Ταυτόχρονα, όπως είπαμε, ολοκληρώνεται η αποπληρωμή οφειλών προς τις επιχειρήσεις.
Τις επόμενες βδομάδες θα βγουν και τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Είναι νέα στοχευμένα προγράμματα, με επέκταση στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, στην ενίσχυση προγραμμάτων καινοτομίας, εξωστρέφειας, όχι μόνο για τη στήριξη κεφαλαίου κίνησης, όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά και για επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση προγραμμάτων που ήταν και είναι στον αέρα, όπως το πρόγραμμα ελεύθερων επαγγελματιών, νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, η α’ φάση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ολοκληρώνεται η δημοσίευση της β’ φάσης και θα προκηρυχθούν προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, αλλά και προγράμματα κλαδικής στόχευσης, κυρίως για στήριξη επιχειρήσεων έντασης γνώσης, έρευνας και καινοτομίας.
Σε στενή εργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο επόμενο δίμηνο ενεργοποιούμε πόρους 100 εκατ. ευρώ από το JEREMY που αφορούν μικρές επιχειρήσεις καινοτομικές και επίσης προωθούμε το «JESSICA», που είναι για αναπλάσεις, αστικές αναπλάσεις και περιβαλλοντικές δράσεις, που αφορούν και στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα τις πόλεις της περιφέρειάς μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Μια μεγάλη τομή ήδη μέσα στον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται και θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης μιας επιχείρησης. Είναι η μεγάλη, αν θέλετε, η ρυθμιστική τομή που θα προωθήσει το Υπουργείο μας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ΄10.
Η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης έχει ήδη ολοκληρωθεί. Από 35 ημέρες που πρέπει να περάσουν σήμερα για να ιδρυθεί μια επιχείρηση και 15 βήματα και διαδικασίες που απαιτούνται, κατεβάζουμε σε μια ημέρα μια διαδικασία, σε συνεργασία με το ΓΕΜΗ, με πύλες εισόδου και πλήρη ηλεκτρονική κάλυψη. Ο επιχειρηματίας που θα θέλει να ιδρύσει μια επιχείρηση, θα μπορεί να το κάνει σε μια ημέρα κι αυτός είναι ο στόχος μας με την πρώτη φάση του νομοσχεδίου και αυτό από μόνο του θα ανεβάσει τη χώρα πολλές θέσεις στην κατάταξη των χωρών βάσει των δεικτών ανταγωνιστικότητας.
Το δεύτερο βήμα, που αφορά στη δανειοδότηση είναι και το πιο δύσκολο. Ουσιαστικά, απλοποιούμε όλες τις διαδικασίες και βγάζοντας περιττές διαδικασίες και περιττά πιστοποιητικά και περιττές άδειες και την ίδια στιγμή πάλι χρησιμοποιώντας την ίδια υποδομή, που είναι τα Επιμελητήρια με πολλαπλές πύλες εισόδου, απλοποιούμε τις διαδικασίες. Σ' αυτό θα είμαστε έτοιμοι σε περίπου δυο μήνες.
Τέλος, δυο ακόμα μεγάλες πρωτοβουλίες έρχονται αυτές τις εβδομάδες – μήνες. Αύριο – ξεκινάω από το τελευταίο – κάνουμε τις ανακοινώσεις για την αναβάθμιση και τη δημιουργία των ΒΙΠΕ σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, όπου, όπως ξέρετε, αύριο Πέμπτη είναι η συνέντευξη Τύπου που δίνουμε για την αναβάθμιση και δημιουργία ΒΙΠΕ. Το ΥΠΟΙΑΝ σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει στην κατοχή της τις ΒΙΠΕ, προωθούμε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των ίδιων των ΒΙΠΕ, μέσω ΒΙΠΕ Α.Ε. όπου είμαστε μέτοχοι 65 – 35.
Δεύτερον, προωθούμε τη δημιουργία του Ελληνικού
Αναπτυξιακού Ταμείου. Ουσιαστικά, μια μεγάλη παρέμβαση για άντληση πόρων από τις διεθνείς αγορές για την προώθηση σύνθετων επιχειρηματικών σχεδίων. Είναι σε εξέλιξη η προεργασία και θα υπάρξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο και παρουσίαση και κατάθεση του σχετικού νόμου για τη δημιουργία ενός τέτοιου Ταμείου.
Αυτές είναι οι μεγάλες πρωτοβουλίες, αν θέλετε, τις οποίες έχουμε δρομολογήσει, οι οποίες ολοκληρώνονται και οι οποίες θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Ευχαριστώ πολύ. Σταύρο.
Σ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ: Προσθετικά σ' αυτά που είπε η κυρία Υπουργός θα ήθελα να πω ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται η συνεργασία και η συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις συναντήσεις με όλες τις Περιφέρειες και τις Διαχειριστικές Αρχές για να ξεμπλοκάρουμε οποιοδήποτε έργο έχει πρόβλημα.
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αν δεν έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και έχουμε κάνει πάνω από 15 συναντήσεις με στελέχη της. Και πρέπει να σας πω, ότι τα αποτελέσματα είναι τα καλύτερα που περιμέναμε γιατί έχουν εμπιστοσύνη σ' αυτά που λέμε.
Το Υπουργείο μας έχει δώσει δείγματα γραφής και πραγματικά αυτά που έχουμε υποσχεθεί από το Νοέμβρη στις πρώτες συναντήσεις, τα κάνουμε πράξη. Επίσης, πρέπει να αναφέρω ένα σημαντικό θέμα που είναι οι απαλλοτριώσεις, που όπως γνωρίζετε την κάθε χρηματοδότηση μέχρι το 10% μπορεί να πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς το ποσό που ξεπερνά το 10% το πληρώνουμε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αν ένα έργο είναι έτοιμο, αύριο το πρωί μπορεί να μπει και να ξεκινήσει. Άρα είναι σημαντικό, ότι το Υπουργείο μας πληρώνει μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό που βρίσκεται πάνω από το 10%.
Επίσης, φέρνουμε μαζί με το Υπουργείο Υποδομών το νόμο που υπήρχε στα Ολυμπιακά έργα, γιατί είδαμε ότι δεν είναι εύκολο να προχωρήσει μια απαλλοτρίωση αφού υπάρχουν συνεχείς αναβολές με τα Δικαστήρια. Άρα αυτός ο νόμος θεωρούμε ότι πολύ σύντομα θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί χρειάζεται η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για να ξεμπλοκάρουμε και άλλες διαδικασίες.
Όπως επίσης, εκτός από το ΕΣΠΑ, πρέπει να πούμε ότι βρήκαμε στο Υπουργείο και αρκετά αναπτυξιακά προγράμματα, ειδικά αναπτυξιακά που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, που εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε ώστε να δώσουμε την ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια και αυτά τα προγράμματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αν δεν τα δούμε μόνο ως μια συρραφή έργων, αλλά να τα δούμε ως ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Να δούμε ότι έχουμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, έχουμε το ΕΣΠΑ, έχουμε τα προγράμματα από το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε τα LEADER, τα ΟΠΑΚ. Όλα αυτά τα προγράμματα να δούμε πώς δένει το ένα με το άλλο και να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια. Γιατί πρέπει να επισημάνω ότι όλα αυτά τα προγράμματα είχαν ξεκινήσει στην ελληνική περιφέρεια, αλλά δεν υπήρχε όμως μια καλή ροή χρηματοδότησης. Το έργο προχωρούσε ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις που ήταν λίγες, έφευγαν οι εργολάβοι και δεν μπορούσε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα για τις περιφέρειες.
Και αυτό εμείς βάζουμε στόχο από τη φετινή χρονιά, όλα αυτά τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα να τα τρέξουμε και να προχωρήσουμε, ούτως ώστε να δώσουν την ανάπτυξη που χρειάζεται. Και επίσης προσθετικά πρέπει να πω σ' αυτά θα είναι ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη και η Δυτική Αθήνα στα προγράμματα τα οποία επεξεργάζεται η κυρία Υπουργός μαζί με τα στελέχη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε περιοχές, να μπορέσουμε να δώσουμε αυτή την ανάπτυξη, την ποιοτική ανάπτυξη όπου χρειάζεται και χωρίς τη συνεργασία δεν θα μπορούμε να το πετύχουμε.
Γι' αυτό έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια. Δεν κάνουμε τίποτα μόνο από το Υπουργείο. Είμαστε σε συνεχείς επαφές με όλη την Ελλάδα, με τους Περιφερειάρχες, με τους Νομάρχες, με τους Δημάρχους. Προσωπικά κάθε μέρα μπορεί να επικοινωνώ με πάρα πολλά στελέχη για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Και ο στόχος που έχουμε βάλει – το είπε η κυρία Υπουργός – το 15% μπορεί να φαίνεται δύσκολος για πολλούς από σας, να προωθήσουμε από το ΕΣΠΑ στο 15%, αλλά στα δύσκολα θέλουμε να μας κρίνετε κι εμείς μέσα από τη σοβαρή δουλειά που κάνουμε στο Υπουργείο εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να πιάσουμε αυτό το στόχο για να δώσουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας και την τόνωση και τη ρευστότητα στην οικονομία. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Υπάρχουν ερωτήσεις; Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας. Η ερώτησή μου είναι απλή. Με την προηγούμενη κυβέρνηση με το ΕΣΠΑ υπήρχαν δυο μορφές έγκρισης. Η μια ήταν οι εταιρείες, οι οποίες εγκρίθηκαν για να μπουν στο ΕΣΠΑ, ο ένας κατάλογος και ο άλλος κατάλογος ήταν στον προθάλαμο, ότι και εσείς είσαστε εντάξει για να μπείτε στο ΕΣΠΑ, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε λεφτά. Δεν ξέρω αν τον έχετε βρει αυτόν τον κατάλογο.
Τι θα γίνει με αυτές τις επιχειρήσεις που είναι στον προθάλαμο; Υπήρξαν δυο κατάλογοι. Ο ένας ήταν.. Δεν το έχετε υπόψη σας. Κι όμως μπορώ να σας τα φέρω αυτά, έχω τις αποδείξεις. Δεν το λέω έτσι στην τύχη. Κύριε Αρναουτάκη θα τα φέρω. Υπήρχαν λοιπόν δυο κατάλογοι, το ξέρω. Μπορεί να μην το έχετε δει αυτό.
Ο ένας κατάλογος ήταν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες είπε «ναι, εντάξει» και ο άλλος που λέει ότι «δεν μπορούμε εμείς τώρα γιατί δεν υπάρχουν τα λεφτά και είσαστε για μετά όταν θα υπάρχουν τα λεφτά». Θα σας τα φέρω, έχω ένα – δυο χαρτιά, τα έχω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ανακαλύπτουμε κάθε μέρα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εντάξει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και ευχαρίστως να πάρετε.. Αυτό δεν το έχω ξανακούσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας τα φέρω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά πάντως στο δικό μας Υπουργείο προθάλαμος δεν υπάρχει. Μάλιστα, όχι μόνο δεν υπάρχει προθάλαμος στο δικό μας Υπουργείο αλλά αντίθετα έχει δημιουρηθεί μια πλήρη μηχανοργάνωση - η οποία έγινε έτσι ώστε να παρακολουθείται η αίτηση του επενδυτή από τη στιγμή που μπαίνει στο Υπουργείο - σε επίπεδο κάθε επιχείρησης, για να ξέρουμε πού βρίσκεται, σε ποιο στάδιο βρίσκεται, πόσο καθυστερεί, έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη διαφάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που είπε η κυρία, το «προθάλαμοι».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε προαναγγείλει προ ημερών ότι ετοιμάζονται πέντε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας, θαρρώ ξένες. Υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες να μας δώσετε; Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πολλές, περισσότερες από πέντε. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια λίστα επενδυτικών προτάσεων, στις οποίες μέσω και του Invest in Greece, του παλαιού ΕΛΚΕ, αλλά και των γραφείων προσπαθούμε να προωθήσουμε. Υπάρχουν, όπως γνωρίζετε, κι αυτό είναι ένα από τα προβλήματα, τα οποία τα συζητήσαμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, ζητήματα αδειοδοτήσεων κυρίως, τα οποία εμπλέκουν πολλά Υπουργεία, Έχει γίνει μια επίσπευση όλων των διαδικασιών σε στενή συνεργασία όλων των συναρμοδίων Υπουργείων, έτσι ώστε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια να μπορούν να αδειοδοτηθούν -που μερικά από αυτά χρονίζουν- και πραγματικά να υλοποιηθούν το γρηγορότερο δυνατό.
Να μην ξεχάσουμε και κάτι άλλο. Σε επαφές που είχα τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον με πολλούς από τους Πρέσβεις, πολλά από αυτά τα επενδυτικά σχέδια, στα οποία το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και 2 και 3 και 4 χρόνια, έχουν ακυρωθεί. Και έχουν ακυρωθεί, διότι οι Υπηρεσίες έκαναν 31 μήνες να απαντήσουν, διότι ουσιαστικά ένας επενδυτής κι ένας ξένος επενδυτής τρέχει από γραφείο σε γραφείο ή μάλλον έτρεχε από γραφείο σε γραφείο, δεν υπήρχε εξυπηρέτηση και ένα από τα πράγματα τα οποία προχωρούμε, είναι η αναβάθμιση του ΕΛΚΕ, έτσι ώστε πραγματικά να είναι ένας σύγχρονος θεσμός υποστήριξης της επιχειρηματικής δράσης και προσέλκυσης επενδύσεων.
Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και πολύ ενδιαφέροντα επιχειρηματικά projects, δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να αναφέρω συγκεκριμένα, στα οποία ακόμη δεν έχει τελειώσει η διαδικασία αδειοδότησης, αλλά ευχαρίστως καθώς αυτά ένα - ένα ξεμπλοκάρονται, θα κάνουμε ανακοινώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι τομείς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν δυο μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για θεματικά πάρκα, υπάρχουν για αναβαθμισμένες τουριστικές υποδομές, υπάρχουν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ο.κ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ύψος συνολικά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το συνολικό ύψος αυτή τη στιγμή δεν το έχω πρόχειρο, αλλά μιλάμε πολύ σημαντικές επενδύσεις των 800 εκ., 1 δις και πάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….Το δεύτερο, όσον αφορά τις Περιφέρειες. Τουλάχιστον εγώ νομίζω κι άλλοι συνάδελφοι έχουμε μια αίσθηση, μιλώντας με ανθρώπους από την Περιφέρεια ότι πραγματικά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και οι Υπηρεσίες ακόμη και οι άνθρωποι, οι οποίοι πολιτικά έχουν τεθεί ως Προϊστάμενοι, στην ανάγκη για επιτάχυνση και για δημιουργία όλου αυτού του πλέγματος, το οποίο κι εσείς λέτε ότι, επί παραδείγματι, για να δημιουργηθεί η επιχειρησιακή προγραμματική συμφωνία, σημαίνει ουσιαστικά μια εξ αρχής μελέτη και εφαρμογή νέων προτεραιοτήτων και ανάλυσής τους σε επιμέρους άξονες κλπ.
Υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν είναι σε θέση οι περιφερειακές Υπηρεσίες κυρίως αλλά και οι πολιτικοί τους Προϊστάμενοι να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη. Το έχετε δει εσείς στις επαφές σας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξεκινώντας από τη δεύτερη ερώτησή σας, θα έλεγα ότι αυτό είναι άλλο ένα μύθευμα του συγκεντρωτικού κράτους των Αθηνών. Οι Περιφέρειες έχουν και Διαχειριστικές Αρχές και υπάρχουν στις Περιφέρειες διαχειριστικοί φορείς που θα έλεγα ότι είναι εξίσου, αν όχι πιο αποτελεσματικοί από τους φορείς των Αθηνών.
Ήμουν πρόσφατα στη Θεσσαλία, παραδείγματος χάριν και στις Κυκλάδες πριν. Μακάρι να είχαμε στην Αθήνα Διαχειριστικές Αρχές και διαχειριστικούς φορείς που να έχουν εκτελέσει με τέτοια αποτελεσματικότητα, έργα και παρεμβάσεις. Αυτό που είχε γίνει, όμως, δυστυχώς με την προηγούμενη Κυβέρνηση, ήταν ότι όλα είχαν κρατηθεί στην Αθήνα και όλα περνούσαν μέσα από το συγκεντρωτικό έλεγχο του αθηνοκεντρικού αν θέλετε, επιτελείου. Της πλατείας Συντάγματος ουσιαστικά.
Εμείς λέμε αποκέντρωση, περιφερειοποίηση, στήριξη των περιφερειακών θεσμών, εκχώρηση πόρων σε αυτές υπό όρους. Θα τους αξιολογούμε, θα τους παρακολουθούμε, αλλά ας δώσουμε ανάσα στην ελληνική Περιφέρεια και ας τους δώσουμε τις δυνατότητες, πραγματικά, ενόψει και του «Καλλικράτη», να ενισχύσουν όπου χρειάζεται τις δομές τους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν και στην πρόκληση που έρχεται.
Όσον αφορά τώρα στο πρώτο σας ερώτημα, το τι κάνουμε, υπάρχουν δυο απαντήσεις. Η μία είναι τι θα κάνουμε μετά τον Ιούνιο. Μετά τον Ιούνιο θα υπάρχει ένα καινούργιο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων με απλούστευση όλων των διαδικασιών.
Από τον Οκτώβριο όμως που αναλάβαμε μέχρι τον Ιούνιο, θα το κάνουμε έτσι όπως μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο, δηλαδή να πιέζουμε με το τηλέφωνο, με τη συνεργασία, με την κινητοποίηση όλων των φορέων για να ξεμπλοκάρουμε πράγματα, τα οποία κολλούν μερικές φορές πραγματικά, διότι υπάρχει ένα πρόβλημα, άλλες φορές όμως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Έχουμε στήσει ένα σύστημα παρακολούθησης, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, έτσι ώστε να μην χαθούν κι άλλος πολύτιμος χρόνος και ευκαιρίες.

ΣΤ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ: Αναφέρατε προηγουμένως ότι απαιτούνται μελέτες. Σας απαντώ ότι δεν χρειάζεται να γίνει καμία μελέτη γιατί ειδικά όλες οι Διαχειριστικές Αρχές έχουν υλοποιήσει το Γ' ΚΠΣ. Άρα εσωτερικά θα δουν ποια είναι τα ώριμα έργα για να προχωρήσουμε και να δούμε την κρίσιμη μάζα έργων που χρειάζεται η φετινή χρονιά, ούτως ώστε να μην χάνει πόρους η χώρα και να προχωρήσουμε στην επόμενη, που να είναι και δημοπρατημένα τα έργα. Άρα μπορεί να πάμε πάρα πολύ καλά. Αλλά χρειάζεται η σοβαρότητα του κράτους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πω κάτι. Επειδή ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Γιώργος Πετράκος, ο οποίος ουσιαστικά συντονίζει λίγο, αλλά δεν είναι μαζί μας γιατί αυτή τη στιγμή είναι με τους Κοινοτικούς, αλλά ουσιαστικά με την πλούσια εμπειρία που έχει και στην περιφερειακή ανάπτυξη, έχει άμεση γνώση και των δυνατοτήτων κάθε Περιφέρειας και των Διαχειριστικών Αρχών, οι οποίες θα συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για τους Κοινοτικούς που βρίσκονται εδώ για άλλους λόγους , όμως οι Κοινοτικοί μας απασχολούν καθημερινά. Δεν φτάνουν τα μέτρα προφανώς που έχει λάβει η ελληνική Κυβέρνηση ζητούν κι άλλα μέτρα, ζητούν η βενζίνη δεν ξέρω που να φτάσει. Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση σε αυτά που ακούγονται αυτές τις μέρες;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι την απάντηση την έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών χτες. Αυτή τη στιγμή όλη η Κυβέρνηση υλοποιεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, θα πάω σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Αναφερθήκατε στο ΤΕΜΠΜΕ και στην ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων του. Υπάρχει ένα αίτημα από την πλευρά του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ για χρηματοδότηση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τον ΟΑΕΕ μέσω δανείων του ΤΕΜΠΜΕ. Εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ. Αυτό το πράγμα εξετάζουμε και με το θέμα αυτό που έχει τεθεί από πάρα πολλά Επιμελητήρια, είναι η δυνατότητα μέσω ΤΕΜΠΜΕ να καλυφθούν και φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Είναι κάτι, το οποίο το εξετάζουμε και το εξετάζουμε από τη δική μας πλευρά θετικά, αλλά πρέπει να δούμε όλες τις νομικές και κοινοτικές παραμέτρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί αυτή τη στιγμή, πολλές επιχειρήσεις ιδιαίτερα που πλήττονται μέσα από την κρίση, πληρώνουν πρώτα τους προμηθευτές τους, μετά πληρώνουν τους εργαζόμενους τους, μετά πληρώνουν τα ενοίκια και αφήνουν τελευταία τα Ταμεία ή τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τη δυνατότητα, εάν δίνεται η δυνατότητα μέσω εγγύησης του Δημοσίου και δανείου, να αποπληρωθούν αυτές οι οφειλές και να πάρουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπουν μέσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, δυο ερωτήσεις. Αν μπορείτε να μας εξειδικεύσετε λίγο τα προγράμματα που θα ανακοινώσετε τις επόμενες εβδομάδες, μέσω του ΕΣΠΑ, τα τρία προγράμματα που αναφέρατε τη β΄ φάση των ΠΕΠ, την «Πράσινη επιχειρηματικότητα» και τις νέες δράσεις αυτής της επιχειρηματικότητας. Και αν μπορείτε να μας πείτε η πιθανότητα δανειοδότησης ή άλλου τύπου συνέργιας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να καλυφθεί η εθνική συμμετοχή, σε ποιο ύψος μπορεί να φτάσει; Μπορεί να καλύψει το σύνολο της εθνικής συμμετοχής ή κάποιο κομμάτι αυτής; Ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βάλατε δυο θέματα χωριστά. Το ένα είναι ότι με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουμε μια σειρά συνεργασιών. Μία είναι μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων όπως είναι το «JEREMIE» και το «JESSICA», ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίνει δανειοδότηση με πολύ χαμηλό επιτόκιο μακρόχρονη και είναι κάτι, στο οποίο ήδη υλοποιούνται προγράμματα του Υπουργείου Μεταφορών με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πολλά επενδυτικά προγράμματα. Είναι ουσιαστικά δάνεια, τα οποία είναι πολύ συμφέροντα, αν θέλετε για το δικαιούχο. Αυτή είναι η μία μορφή συνεργασίας.
Το δεύτερο είναι κάτι, όπου έχουμε αρχίσει μια συζήτηση, για το οποίο όμως αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να κάνω δηλώσεις, για τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει επιπροσθέτως ένα κομμάτι της ίδιας της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι κάτι, το οποίο το συζητάμε και το βλέπουμε. Όπως επίσης και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, να αφήσουμε και κάτι για την επόμενη συνέντευξη Τύπου, που θα πούμε τα προγράμματα!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για σας κα Υπουργέ και μια για τον κ. Αρναουτάκη. Χτες κα Υπουργέ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, μας έλεγε ότι πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις που ζητούν να πάρουν εμπόρευμα απ' έξω, πρέπει πρώτα να προκαταβάλλουν τα λεφτά, ειδάλλως δεν παίρνουν εμπόρευμα οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ένα σχόλιο πάνω σε αυτό θα ήθελα.
Και για τον κ. Αρναουτάκη θέλω να ρωτήσω το εξής: είπατε για την επαναφορά του Ολυμπιακού Νόμου. Ο Ολυμπιακός Νόμος όπως τον θυμόμαστε ήταν αδειοδοτήσεις εξπρές, απαλλοτριώσεις εξπρές, προσφυγή στα Δικαστήρια μέσα σε πολύ λίγο καιρό και εκδίκαση αμέσως για να τρέξουν τα ολυμπιακά έργα. Σε αυτό το νόμο αναφέρεστε; Δηλαδή έτσι θα γίνονται τα έργα;
ΣΤ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ: Σε μερικά από αυτά, για να ξεμπλοκάρουμε και να έχουμε άμεσα κάποια μεγάλα έργα. Δεν θα είναι όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Ποιος θα επιλέγει;
ΣΤ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ: Εμείς μαζί με τα αρμόδια Υπουργεία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε αυτό που αναφερθήκατε κ. Κράλογλου έχει να κάνει με τη συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία στην αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή συνεχίζεται. Υπάρχει και μια γενικότερη αναταραχή σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση στις επιχειρήσεις και γι' αυτό φαίνεται πρώτα - πρώτα η αναγκαιότητα του νόμου τον οποίο περάσαμε για τη ρύθμιση των χρεών και η αναγκαιότητα που υπάρχει για παροχή πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά, μέσω των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ