Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη Σταύρου Αρναουτάκη στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»

«ΕΠΙΚΑΙΡΑ» 18/02/2010

Κύριε υφυπουργέ, διανύουμε δύσκολη εποχή η οποία κανείς δεν γνωρίζει αν θα έχει επιτυχές τέλος. Νέα μέτρα δεν αποκλείει ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που τα εξαγγέλλοντα δεν αντιμετωπίσουν το υψηλό χρέος της χώρας. Τελικά όλοι διερωτούνται, μέχρι που θα φτάσουμε;
Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2010. Θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βάλουμε τις βάσεις για μία οικονομία κυρίαρχη και δυνατή που θα εξασφαλίζει συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Μα πάνω, απ’ όλα, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανακτήσουμε ως Έλληνες την αξιοπιστία και την ισχύ. Αυτή η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης εκφράστηκε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταθέσαμε, αλλά και από τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν μόλις πρόσφατα. Εγώ, αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, πιστεύω ότι αν τηρηθούν αυτά χωρίς παρεκκλίσεις, δεν θα απαιτηθούν και νέα μέτρα.
Επειδή είστε μέλος της κυβέρνησης, μετέχετε σε συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, γνωρίζετε τα «μυστικά» ας το πούμε της κρίσης στην οικονομία, ξέρετε που πάσχει το «σύστημα» στο κράτος και με γεγονός αυτό θα ήθελε να μου προσδιορίζετε πότε ακριβώς –αν όλα εξελιχθούν ομαλά- θα μπορούμε να πούμε ότι ανασαίνουμε οικονομικά και κοινωνικά.
Κύριε Γιακουμή, δεν είναι μυστικό ότι εκτός από την κρίση της οικονομίας μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μία σοβαρή κρίση στον τρόπο διακυβέρνησης. Κι αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, εκεί ακριβώς πάσχει το σύστημα στο κράτος, όπως αναφέρατε. Γιατί, παραλάβαμε μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Δηλαδή, ότι τάχα το κράτος θα πρέπει να είναι λάφυρο στα χέρια της κάθε εξουσίας, η οποία δεν θα λογοδοτεί πουθενά, δεν θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν κι έτσι μοιραία θα προστατεύει τα ιδιοτελή συμφέροντα των ημετέρων. Ένα κράτος εργαλείο πελατειακών σχέσεων και διευθετήσεων με υπέρογκες σπατάλες και δαπάνες που επιβαρύνουν το ταμείο, και εντέλει τον Έλληνα φορολογούμενο. Παραλάβαμε στην ουσία ένα κράτος που βρίσκεται απέναντι στον πολίτη και όχι δίπλα του. Εμείς, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, πήραμε μια ξεκάθαρη απόφαση, κάναμε μία συγκεκριμένη επιλογή: να κάνουμε ανατροπές, να βρούμε λύσεις σε μόνιμη βάση, να βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στα πραγματικά προβλήματα που μας κρατάνε πίσω: την διαφθορά, την ανομία, την παραοικονομία, την εισφοροδιαφυγή, την φοροδιαφυγή, το παραγωγικό έλλειμμα. Να προχωρήσουμε σε ανατροπές επώδυνες και δύσκολες για τους λίγους και κατέχοντες, αλλά κοινωνικά δίκαιες για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Είμαι βέβαιος, ότι αυτή ολοκληρωτική αλλαγή πορείας θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας μας.
Αναμφίβολα τα μέτρα είναι σκληρά κ. Αρναουτάκη. Φόροι έμμεσοι και άμεσοι, αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Ζητάτε μέσα σε αυτό το πλαίσιο συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σας την παρέχουν η Ν.Δ και το ΛΑΟΣ. Όχι έχετε εισπράξει από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, φοβάστε κοινωνικές αντιδράσεις και αναταραχές;
Σεβόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να αντιδράσουν, να διαδηλώσουν, να εκφράσουν την αντίθεση τους. Από την άλλη όμως, κι εμείς είμαστε μία νέα κυβέρνηση και ζητάμε το δικαίωμα για μία νέα αρχή για την χώρα μας. Ζητάμε το δικαίωμα να βάλουμε τέλος σε αντιλήψεις και νοοτροπίες που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να είναι ριζικές και πρέπει να γίνουν άμεσα.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αναμφίβολα δυσβάσταχτα και όπως θα μου πείτε και εσείς όπως καταλαβαίνω αναγκαία. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι στις εκλογές ψήφισαν μια άλλη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ δηλαδή για να μην ψηφίσουν τον Καραμανλή που εξήγγειλε προεκλογικά σκληρά μέτρα με πάγωμα μισθών αντίθετα από τον κ. Παπανδρέου που επαγγελόταν μια πιο άνετη πορεία και χωρίς σκληρά μέτρα τα οποία τελικά έλαβε κ. υφυπουργέ. Γιατί ο κόσμος λοιπόν να πιστέψει άλλη μια φορά ότι οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες;
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, παρά το πρωτοφανές έλλειμμα που κληρονομήσαμε, παρά την άνευ προηγουμένου διάλυση των κρατικών μηχανισμών, κάναμε ήδη πράξη προεκλογικές μας δεσμεύσεις που είναι και ενδεικτικές της βούλησης μας για πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Η έκτακτη ενίσχυση αλληλεγγύης, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, η αύξηση των αγροτικών συντάξεων, η χρηματοδότηση προγραμμάτων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Ακόμα, η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από το 7% στο 11%, το 1 δις επιπλέον πόρους στην παιδεία, τα νομοσχέδια για την προστασία των δανειοληπτών, η εξασφάλιση πιστώσεων για αναγκαίες προσλήψεις στο ΕΣΥ και το άνοιγμα μεγάλου αριθμού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Από κει και πέρα όλοι γνωρίζουμε, ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Γι’ αυτό ζητούμε από τους πολίτες την κατανόησή τους, αλλά ζητούμε και τη συστράτευση όλων στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.
Κύριε Αρναουτάκη, είστε ως αρμόδιος υφυπουργός υπεύθυνος για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά κάτι. Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ σε «χειμερία νάρκη», με μηδαμινή σχεδόν απορρόφηση, 3% σε 3 χρόνια! Η ΝΔ μας παρέδωσε ένα ΕΣΠΑ με πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και με παντελή έλλειψη αναπτυξιακής στόχευσης, ειδικά για την Ελληνική Περιφέρεια. Στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πήραμε από την πρώτη στιγμή μια συγκεκριμένη απόφαση. Να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγές στις διαδικασίες διαχείρισης και εφαρμογής του ΕΣΠΑ. Οι αλλαγές, λοιπόν, που προωθούμε συνοψίζονται στο τρίπτυχο: απλοποίηση, αποκέντρωση, αποτελεσματικότητα. Προχωρούμε λοιπόν στην απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης πράξεων, με την τροποποίηση του Νόμου 3614/07, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη επιτάχυνση υλοποίησης των έργων. Παράλληλα, καταργούμε το δεύτερο στάδιο πιστοποίησης με βάση τα πρότυπα του ΕΛΟΤ για όλα τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για την ένταξη έργων, στις περιπτώσεις των μικρών νησιών και των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών. Ακόμη, προχωρούμε στην κατάργηση των 13 Αναπτυξιακών Οργανισμών των Περιφερειών και της ΝΟΜΟΣ Α.Ε., διότι στόχος μας είναι η ουσιαστική ενίσχυση των περιφερειακών αρχών, και όχι η δημιουργία νέων φορέων με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και αδικαιολόγητη επιβάρυνση των δημόσιων πόρων. Όλα αυτά τα προωθούμε με σχέδιο νόμου που ήδη φέραμε στο υπουργικό συμβούλιο και το Μάρτιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Στόχος μας ως το τέλος του έτους, να «απελευθερώσουμε» τις τεραστιες αναπτυξιακές δυνατότητες του ΕΣΠΑ, να φτάσει η απορρόφηση του στο 15%, ώστε να πετύχουμε το βασικό ζητούμενο. Την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.
Ταυτόχρονα η κυβέρνησή σας, ανοίγει όλα τα μέτωπα μαζί. Πιστεύετε, ότι το στοίχημα αυτό ο πρωθυπουργός θα το κερδίσει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και φαινόμενα ολιγωριών, ελλείψεων συντονισμού και καθυστερήσεων που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της κυβέρνησης;
Πραγματικά, σε διάστημα τεσσάρων μηνών έχουμε ανοίξει όλα τα ζητήματα που απασχολούν για πολλά χρόνια την Ελλάδα. Διοικητική μεταρρύθμιση, εκλογικός νόμος, φορολογικό νομοσχέδιο, πρόγραμμα σταθερότητας, ασφαλιστικό, εξεταστικές επιτροπές για τη διερεύνηση των σκανδάλων, σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο, ιθαγένεια αλλοδαπών, ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στις αποφάσεις των κρατικών οργάνων, ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τόσα άλλα. Για οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, το καθένα από αυτά θα μπορούσε να αποτελεί στοίχημα τετραετίας. Εμείς όμως τα ανοίγουμε όλα. Γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε για το καλό της χώρας. Σε ένα τέτοιο τεράστιο μέτωπο ριζικής αντιμετώπισης όλων των θεμελιωδών προβλημάτων δεν είναι δυνατόν να μην παρουσιάζονται δυσκολίες. Τις εντοπίζουμε, τις αντιμετωπίζουμε και προχωράμε μπροστά.
Στο κόμμα υπάρχουν αντιδράσεις για τα οικονομικά μέτρα. Κόντρες μεταξύ στελεχών, αντιπαραθέσεις ένα κλίμα που δεν βοηθά για να επιτύχει η κυβέρνηση. Εσείς τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα;
Κύριε Γιακουμή, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, όπου επικρατούν έκτακτες συνθήκες, είναι φυσιολογικό και, επιτρέψετε μου να πω, και υγιές, να ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Και ειδικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρεπε να είναι ο κατά παραγγελία χειροκροτητής της Κυβέρνησης. Από κει και πέρα όμως, και θέλω να μαι ξεκάθαρος σε αυτό, όταν παίρνονται αποφάσεις, δεν νοείται να μην συστρατευόμαστε όλοι μας πίσω από τις αποφάσεις αυτές.
Είστε ένα από τα μέλη της κυβέρνησης που η πορείας σας μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι στα δύσκολα τις περισσότερες φορές τα καταφέρνετε. Όχι μόνο ως δήμαρχος Αρχάνων που ήσασταν, ούτε ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θητεύσατε. Τώρα ως βουλευτής και ως υφυπουργός σε ένα δύσκολο πραγματικά υπουργείο ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος σας στόχος;
Ο προσωπικός μου στόχος, κύριε Γιακουμή, δεν είναι άλλος από την επιτυχία της αποστολής που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός και αφορά την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης.
Δηλαδή με άλλα λόγια, να καταστήσουμε το ΕΣΠΑ την «ατμομηχανή» ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας. Η δέσμευση μας είναι ρητή και σαφής. Δεν θα επιτρέψουμε ξανά η Περιφέρεια να παραμείνει ο φτωχός συγγενής στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Για τον λόγο αυτό, προωθούμε άμεσα την περιφερειοποίηση του ΕΣΠΑ, δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στις διαχειριστικές Αρχές των περιφερειών, οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, και άρα μπορούν να ιεραρχήσουν με πιο ορθό τρόπο τις προτεραιότητες κάθε περιφέρειας. Στόχος μας να επιτευχθεί το αυτονόητο. Η κάθε Περιφέρεια να καθορίζει μόνη της την αναπτυξιακή της πολιτική. Και σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, που προωθεί η Κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης», θα μπορέσουμε επιτέλους να αλλάξουμε την εικόνα της Ελληνική Περιφέρειας.