Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ του ΕΣΠΑ «Θα πετύχουμε τον στόχο του 15% στην απορρόφηση κονδυλίων»

Αποφασισμένος να επιτύχει τον στόχο του 15% για το 2010 σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης.

Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» απορρίπτει τις αιτιάσεις πως σημειώθηκε καθυστέρηση όσον αφορά το ΕΣΠΑ, αντιθέτως επισημαίνει ότι σε πέντε μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απορρόφησε τόσα κονδύλια όσα κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να απορροφήσει μέσα σε τρία χρόνια. Πάντως, όπως και ο ίδιος λέει, αν και δεν τίθεται ζήτημα προστίμου, υπάρχει πάντα ο κανόνας της αυτόματης αποδέσμευσης πόρων, αν δεν απορροφηθούν τα ποσά που έχουν δεσμευθεί για το τρέχον έτος. Επίσης, ανακοινώνει ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά δε τα πρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης, αναφέρει ότι η λήψη τους δεν είναι ευχάριστη και δεν έχει σχέση με τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Αρναουτάκη,το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί δημόσια κριτική ακόμη και από στελέχη του κόμματός σας για το ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να λάβει τα απαραίτητα αναπτυξιακά μέτρα που θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Πού βρισκόμαστε;

Πρώτοι εμείς κατανοούμε ότι, παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, θα πρέπει να κινηθεί η αγορά και να τονωθεί η ρευστότητά της. Η κριτική στην οποία όμως αναφέρεστε είναι άδικη και θα είμαι συγκεκριμένος. Από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα, έχουν μπει υπογραφές για περίπου 3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τα οποία πάνω από 30% έχουν διοχετευθεί σε άμεσες επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις. Την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν από το υπουργείο μας δύο νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν και την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ και θα δώσουν μια μεγάλη «ανάσα» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές. Παράλληλα, προχωρούμε άμεσα στην αξιολόγηση 4.000 επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί και η αποπληρωμή οφειλών της προηγούμενης κυβέρνησης ύψους 900 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί.

Σε ό,τι αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, στόχος μας είναι να έρθει στη Βουλή τον Μάιο, ενώ προωθούμε άμεσα και το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων από 39 μέρες που απαιτείται σήμερα σε μόλις μία μέρα. Ακόμη, ενεργοποιούμε τους πόρους από το μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο, το ΕΣΠΑ, με νέο νόμο που ήδη έχουμε φέρει στη Βουλή και στοχεύει στη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησής του.

Να σας υπενθυμίσω ότι το υπουργείο σας δέχτηκε επίσης αυστηρή κριτική διότι καθυστέρησε να διορίσει τον γραμματέα που θα τρέξει το ΕΣΠΑ, ένα πρόγραμμα ύψους 26 δισ. ευρώ. Μπορεί να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος;

Από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο, αρχίσαμε μια μεγάλη προσπάθεια για να «απελευθερώσουμε» τις αναπτυξιακές προοπτικές του ΕΣΠΑ. Σε αυτή μας την προσπάθεια, για την οποία από τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε πάρει τα εύσημα από τα αρμόδια στελέχη της Επιτροπής, εντάχθηκε με ιδιαίτερα εποικοδομητικό τρόπο και ο νέος γενικός γραμματέας Επενδύσεων. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα. Ο μόνος χρόνος που χάθηκε είναι η τελευταία τριετία που, εξαιτίας του πολύπλοκου, γραφειοκρατικού και χωρίς αναπτυξιακή στόχευση σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης, η χώρα μας απορροφούσε πόρους του ΕΣΠΑ με ρυθμούς 1% το έτος. Τον περασμένο Οκτώβριο παραλάβαμε στην ουσία ένα ΕΣΠΑ σε «χειμερία νάρκη», ένα ΕΣΠΑ με απορρόφηση 3%, που είχε καταντήσει να είναι μια ασύνδετη συρραφή έργων χωρίς αναπτυξιακά οφέλη, τα οποία εξυπηρετούσαν μόνο πελατειακές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Με τον νέο νόμο απλοποιούμε και αποκεντρώνουμε πλήρως τις διαδικασίες, ενώ σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες προχωρούμε στην άμεση δημοπράτηση ώριμων έργων. Αυτήν τη στιγμή, η απορροφητικότητα βρίσκεται περίπου στο 6%, δηλαδή έχουμε καταφέρει σε 5 μήνες να απορροφήσουμε τόσα κονδύλια όσα κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι τελικά θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο του 15% που έχουμε θέσει για το τέλος του έτους.
ΕΙΠΕ
Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα. Ο μόνος χρόνος που χάθηκε είναι η τελευταία τριετία που, εξαιτίας του πολύπλοκου, γραφειοκρατικού και χωρίς αναπτυξιακή στόχευση σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης, η χώρα μας απορροφούσε πόρους του ΕΣΠΑ με ρυθμούς 1% το έτος

«Συστρατευόμαστε χωρίς υπεκφυγές»

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Τι θα συστήνατε στους συναδέλφους σας που εκφράζουν επιφυλάξεις για τα μέτρα;

Απ΄ ό,τι γνωρίζω κανένας συνάδελφός μου δεν έχει εκφράσει επιφύλαξη για την αναγκαιότητα των μέτρων.

Κοιτάξτε, σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες είναι απόλυτα φυσιολογικό να ακούγονται διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις. Όταν όμως λαμβάνονται αποφάσεις, οφείλουμε όλοι μας να συστρατευόμαστε πίσω από αυτές. Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς υπεκφυγές. Από εκεί και πέρα, η λήψη τέτοιων μέτρων ούτε ευχάριστη είναι, ούτε έχει καμία σχέση με τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, υπεράνω των κομματικών και ιδεολογικών μας θέσεων, προηγείται το συμφέρον της χώρας και το μέλλον των πολιτών. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους μας.

Η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη έχει μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι στοχοποιήθηκε αδίκως;

Δεν έχω διαπιστώσει κάποιου είδους στοχοποίηση από μέλη της κυβέρνησης. Η κ. Κατσέλη, και επιτρέψτε μου να είμαι κάθετος σε αυτό, δίνει καθημερινό αγώνα για την προώθηση μέτρων που θα στηρίξουν και θα τονώσουν την αγορά και θα συμβάλουν εντέλει στην ανάταξη της οικονομίας μας.


Μεγάλη ευκαιρία ο «Καλλικράτης»

Ως δήμαρχος είχατε αναδειχθεί πρώτος στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Τι θα συμβουλεύατε στους δημάρχους κυρίως της περιφέρειας;

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με την ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης του ΕΣΠΑ, αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση.

Έχω συναντήσει στο γραφείο μου δημάρχους από όλη την Ελλάδα, με τους οποίους συνεργάζομαι στενά, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες και να έρθουν στο υπουργείο ώριμα έργα προς χρηματοδότηση. Η δουλειά των δήμων δεν είναι απλώς να διεκδικούν αλλά και να αξιοποιούν και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Αναφερθήκατε στον «Καλλικράτη», που είναι προ των πυλών. Συμφωνείτε με τις βασικές του κατευθύνσεις;

Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, αλλά και πελατειακό κράτος που βρίσκεται απέναντι στον πολίτη, και όχι δίπλα του. Να τελειώνουμε με μία Αυτοδιοίκηση που έχει τον ρόλο του επαίτη της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, χωρίς επαρκείς αρμοδιότητες και πόρους, και χωρίς να έχει τις δυνατότητες να υπηρετήσει τους πολίτες της Περιφέρειας. Ο «Καλλικράτης» κάνει πράξη, μετουσιώνει θα έλεγα, αυτήν ακριβώς την ανάγκη για ρήξεις και ανατροπές στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.