Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν., κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΚΕΔΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ, κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερομηνία: Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010
Θέμα: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν., κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΚΕΔΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ, κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ


Επίσκεψη στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ πραγματοποίησε σήμερα, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ επέδωσε στον Υφυπουργό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της Αυτοδιοίκησης επί του νομοσχεδίου για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα έχει τη «σφραγίδα» της Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή ποσού ύψους 690 εκατ. ευρώ της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.) α’ εξαμήνου του 2010 που αφορά την χρηματοδότηση επενδυτικών δραστηριοτήτων των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού.

Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά, ο Υφυπουργός και ο Προέδρος της ΚΕΔΚΕ, αφού έκαναν λόγο για άριστη συνεργασία, συμφώνησαν, ότι «το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό και απαραίτητο εργαλείο για την σωστή και καλή πορεία του Καλλικράτη».
Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης τόνισε την ανάγκη «να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους πόρους υπέρ των πολιτών που υπηρετούμε, υπέρ της αυτοδιοίκησης, υπέρ της νέας αρχιτεκτονικής τους κράτους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα βασικά σημεία που πρέπει να τρέξουν ώστε να προχωρήσουν τα έργα της αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ, ο Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ώριμες μελέτες που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν και έτσι να αξιοποιηθούν οι πόροι.
Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης και ο κ. Κακλαμάνης συμφώνησαν ότι πέρα από την απλούστευση των διαδικασιών που επιτυγχάνεται με το νέο νόμο για το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διαφάνεια.
«Αποκεντρώνουμε τους πόρους υπέρ της περιφέρειας, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπέρ όλων αυτών που υπηρετούν την περιφερειακή ανάπτυξη. Με διαφάνεια και με διαρκή έλεγχο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.
Ο κ. Κακλαμάνης από τη μεριά του εξέφρασε την χαρά του που υποδέχθηκε «έναν παλιό συνάδελφο και πάνω απ’ όλα φίλο της αυτοδιοίκησης», αλλά και την ελπίδα ότι «και σε επίπεδο συνολικά κυβέρνησης θα υπάρχει η ίδια διάθεση ώστε να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα τα ζητήματα που αφορούν τον Καλλικράτη».

Στη συνέχεια ο κ. Αρναουτάκης είχε συνάντηση με το Δ.Σ της «ΔΗΜΟΣ Α.Ε.», κατά την οποία υπήρχε ταύτιση απόψεων σε θέματα που αφορούν την εταιρεία.