Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν., κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ Γ.Γ. ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερομηνία:              Τρίτη, 13 Απριλίου 2010
Θέμα:                          ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν., κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ  Γ.Γ. ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρουσία του Υφυπουργού, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, και του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Πετράκου, συζητήθηκαν με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών και των Υπουργείων θέματα που σχετίζονται με τις επιμέρους δεσμεύσεις χρηματοροών των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών και των Υπουργείων και τη συμβολή τους στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός επισήμανε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε για την ανάκαμψη της χώρας από την ύφεση και την δεσμευτική συμβολή των εισροών των κοινοτικών πόρων μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία» καθώς και των υπολειπόμενων εισροών από τα ΕΠ του Γ’ ΚΠΣ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι δεσμευτικές εισροές από την Κοινοτική Συνδρομή στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ανέρχονται συνολικά σε 3,5 δις € για το τέλος του 2010 που αντιστοιχούν σε δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 5,2 δις €.
Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία και η από κοινού επίτευξη του στόχου είναι κατοστάρι και όχι μαραθώνιος και αποτελεί μια πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες των Περιφερειών και των Υπουργείων που πρέπει να συγκεράσουν τις αυξημένες απαιτήσεις απορροφητικότητας των συγρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά και τις επιμέρους αναπτυξιακές τομεακές πολιτικές και στρατηγικές.» Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως στην προσπάθεια για την ένταξη ώριμων έργων στα ΕΠ που θα υλοποιηθούν χωρίς προβλήματα τα επόμενα χρόνια περιόδου του ΕΣΠΑ, το Υπουργείο θα συνδράμει τις Περιφέρειες χρηματοδοτώντας από Εθνικούς Πόρους τις αναγκαίες μελέτες ωρίμανσης έργων, στη βάση της αναπτυξιακής στρατηγικής τους.
Οι Γενικοί Γραμματείς τοποθετήθηκαν με τη σειρά τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την άμεση αναγκαιότητα του συντονισμού των δράσεων και των ενεργειών των Περιφερειών και των Υπουργείων  από το ΥΠΟΙΑΝ προς την κοινή πορεία για την επίτευξη του στόχου.