Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν., κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΤΕΔΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερομηνία: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010
Θέμα: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν., κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΤΕΔΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, πραγματοποίησε ομιλία στη Μήλο σε συζήτηση – διαβούλευση, που διοργάνωσε η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Κυκλάδων με αντικείμενο : «Το μοντέλο της πράσινης οικονομίας και οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών».

Σημεία ομιλίας
«Ήρθε η ώρα για όλους μας να υιοθετήσουμε πια ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης για τη χώρα. Ένα πρότυπο ανάπτυξης που να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Η πράσινη ανάπτυξη, που σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα είναι η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για τον τόπο. Ειδικότερα για τα νησιά μας, η ανάδειξη αυτού του νέου αναπτυξιακού προτύπου ανοίγει νέες δυνατότητες από τον αγροτικό /κτηνοτροφικό μέχρι τον τουριστικό τομέα. Δημιουργεί νέες προοπτικές στον κλάδο της μεταποίησης, στον κατασκευαστικό και στον τουριστικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας. Η πράσινη ανάπτυξη των νησιών συνίσταται με απλά λόγια στην δημιουργία των συνθηκών εκείνων, που θα εξασφαλίζουν στα νησιά μας αυτάρκεια και βιωσιμότητα. Να είναι σε θέση δηλαδή με ίδιους φυσικούς πόρους να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητες για τα νησιά μας αποτελούν:
- η αναδιάρθρωση στους παραγωγικούς τομείς μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων αγροτικών προϊόντων τους και την παροχή υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένων τουριστικών πολιτιστικών υπηρεσιών,
- η ολοκλήρωση των υποδομών στους τομείς των μεταφορών, της υγείας, της εκπαίδευσης,
- η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επιπλέον στον τομέα της ενέργειας, στα προικισμένα από τη φύση νησιά μας, με το πλούσιο απόθεμα σε αιολικό, ηλιακό, γεωθερμικό δυναμικό όπως εδώ στη Μήλο, η προώθηση των ΑΠΕ, αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα της διαχείρισης των νερών, είναι κρίσιμης σημασίας η αξιόπιστη και συνεχής κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών των άνυδρων νησιών μας μέσω αειφόρων λύσεων, με ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικών και τεχνικών εξοικονόμησης νερού, που θα πρέπει να εφαρμοστούν στον αγροτικό, τουριστικό και αστικό τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα πως εδώ και 4 ημέρες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πρόγραμμα υλοποίησης μονάδων αφαλάτωσης σε 16 νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, μέσω Συμβάσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με εγγυημένη ποσότητα παραγόμενου νερού και εγγυημένη τιμή.
Παράλληλα, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος και η διερεύνηση δυνατότητας εγκατάστασης μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη ενός ευλόγου ποσοστού των ενεργειακών αναγκών των μονάδων αφαλάτωσης.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε επίπεδο νησιωτικής μονάδας με μείωση της παραγωγής τους, καθώς και η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, αποτελούν μονόδρομο για τα νησιά μας με την περιορισμένη φέρουσα ικανότητα.
Ακόμη, μέσα από το ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, προωθείται στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου μια σειρά δράσεων, όπως υποδομών προσπελασιμότητας, ψηφιακής σύγκλισης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αειφόρου ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
Η Συνολική Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε 280 εκ € για δράσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι τη λήξη της προγραμματικής περιόδου, το 2015 δηλαδή.
Παράλληλα μετά από διαβούλευση που είχαμε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, υποβλήθηκε στο Υπουργείο μας πριν από λίγες μέρες η τελική πρόταση για την κατάρτιση του Ειδικού Προγράμματος για την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ένα Πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί ως αντιστάθμισμα των μειωμένων πόρων που αντιστοιχούν στο Νότιο Αιγαίο από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Στο Πρόγραμμα αυτό λοιπόν προτείνονται συνολικά 210 έργα στους τομείς των μεταφορών, περιβάλλοντος, πολιτισμού, τουρισμού, εκπαίδευσης και υγείας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 250 εκ Ευρώ, ενώ σε πρώτη φάση προτείνονται για άμεση ένταξη στο ΠΔΕ και χρηματοδότηση μέσα στο 2010, 21 έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 16,7 εκατ. Ευρώ.
Επίσης, από την Υπουργό μας, την κα Κατσέλη, και την Υπουργό Περιβάλλοντος –Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Μπιρμπίλη, ανακοινώθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα για την δημιουργία «Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικά Επιχειρηματικών Πάρκων» σε 10 νησιά.
Στα συγκεκριμένα Πάρκα θα συγκεντρώνονται δραστηριότητες όπως παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές, διαχείρισης απορριμμάτων, και παραγωγής βιολογικών προϊόντων και διαχείρισης νερού.
Τέλος, στον τομέα των μεταφορών, εγκρίθηκε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, η διάθεση περίπου 7 εκατομμύριων ευρώ για αναπτυξιακά έργα στις Κυκλάδες προς ενίσχυση και της τουριστικής κίνησης,
Πρόκειται για έργα αποκατάστασης ζημιών στα λιμάνια της Τήνου, της Άνδρου, των Κουφονησίων, της Αμοργού και της Δονούσας, ύψους περίπου 7 εκατ ευρώ, από το ΠΔΕ.»