Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν., κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Με κλιμάκιο της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Πετράκος, καθώς και στελέχη του Υπουργείου, ο Υφυπουργός παρουσίασε στους ευρωβουλευτές τις πρωτοβουλίες, που έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο σε σχέση με το ΕΣΠΑ, με στόχο την ανάκτηση του χαμένου χρόνου της περιόδου 2007-2009 και τη δημιουργία περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων πόρων και την αύξηση της απορροφητικότητας του.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε εκτενή αναφορά στο πακέτο των διορθωτικών θεσμικών και διαχειριστικών μέτρων που έλαβε το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των εντοπισμένων αδυναμιών του συστήματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η πρόσφατη τροποποίηση του Ν.3714/2007 που αφορά τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η επιτάχυνση της διαδικασίας ωρίμανσης έργων, η προκήρυξη νέων δράσεων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η μεταφορά έργων από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, καθώς και η εκπόνηση προγραμμάτων επιτάχυνσης της υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) από τις Διαχειριστικές Αρχές των ΕΠ υπό το συντονισμό της Εθνικής Αρχής Συντονισμού.
Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτρoπής, Luigi de Magistris, για την πορεία απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, ο κ. Αρναουτάκης απάντησε ότι «μέσα σε 6 μήνες καταφέραμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 6%, ενώ ο στόχος για 15% απορρόφηση μέχρι το τέλος του έτους είναι απόλυτα εφικτός.»
Παράλληλα, σε σχέση με τα ζητήματα διαφάνειας, που τέθηκαν από τους ευρωβουλευτές, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι «είναι ξεκάθαρη δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά για διαφάνεια παντού. Και όσον αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών αλλά και εθνικών πόρων, θα ελέγχονται όλοι. Από τον Υπουργό ως τον κάθε δήμαρχο, ως τον κάθε υπάλληλο.»