Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν. , κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερομηνία: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010
Θέμα: ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν. , κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, παραβρέθηκε στην 18η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την προστασία και ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Μάλιστα, ειδικά για τις περιοχές της περιφέρειας, των οποίων η οικονομία βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την τουριστική κίνηση, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ θετικές.
Πιο συγκεκριμένα, η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα που θα προχωρήσει μέχρι το Μάιο, και αφού προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπικές οικονομίες. Θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, με την ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας, ενώ θα υπάρχει σημαντική αύξηση εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο πριν και μετά την κρουαζιέρα.
Παράλληλα, προχωρούμε στην απαλλαγή από την καταβολή τελών προσγείωσης και παραμονής αεροσκαφών σε όλα τα περιφερειακά ελληνικά κρατικά αεροδρόμια για τη φετινή θερινή περίοδο και κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες.
Όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων που προσφέρονται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στηρίζονται οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ μέσω του ΕΣΠΑ, μπαίνουν σε εφαρμογή τα προγράμματα «Πράσινος Τουρισμός», «Εναλλακτικός Τουρισμός», «Συνεργάζομαι και Καινοτομώ», «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό», τα οποία είναι προγράμματα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη στροφή της χώρας μας σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών.
Ακόμη, τόσο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και για τη συγκράτηση της ανεργίας στον ξενοδοχειακό κλάδο η Κυβέρνηση εφαρμόζει, μέσω του ΟΑΕΔ, ειδικό πρόγραμμα με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, εκτός από Ιούνιο - Σεπτέμβριο.
Όλες αυτές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, καθώς και στη θωράκιση των τουριστικών επιχειρήσεων.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές, ότι η πολιτική βούληση αυτής της Κυβέρνησης δεν εξαντλείται σε ευχολόγια, ούτε σε υποσχέσεις. Απαντούμε άμεσα στα αιτήματα των τουριστικών φορέων, δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της κρίσης, και στηρίζουμε έμπρακτα το εθνικό μας προϊόν, τον τουρισμό.»