Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Χαιρετισμός για το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης Μαρίνων ΑΕΜΑ

Για μας, η εξίσωση Τουρισμός συν Ναυτιλία ίσον Ανάπτυξη αποτελεί το βασικό πυλώνα των ενεργειών μας και του προγραμματισμού μας.
Από την πρώτη στιγμή αρχίσαμε την προσπάθεια για την αλλαγή του καταστροφικού για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής νόμου 3790 του 2009 και το πετύχαμε με τον νόμο 3808, ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2009. Καταργήθηκε, έτσι, ο ειδικός φόρος και η έκτακτη εισφορά για τα επαγγελματικά σκάφη.
Μετά από σειρά συναντήσεων μας με όλους τους αρμόδιους φορείς του θαλάσσιου τουρισμού, κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη σύστασης Επιτροπής για τον Θαλάσσιο Τουρισμό με τη συμμετοχή όλων των φορέων του τουρισμού και των συναρμοδίων Υπουργείων, με σκοπό την τροποποίηση, αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου που αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό, ώστε να αποκτήσουμε μια σύγχρονη, αναπτυξιακή και ανταγωνιστική πολιτική θαλάσσιου τουρισμού.
Παράλληλα, για την άμεση υλοποίηση της απόφασης του Πρωθυπουργού για την άρση του Καμποτάζ, συγκροτήσαμε στο Υπουργείο Ειδική Επιτροπή Επίλυσης Ζητημάτων που άπτονται του Καμποτάζ. Η Επιτροπή έχει ήδη παραδώσει το πόρισμά της στην Επιτροπή Θαλάσσιου Τουρισμού, η οποία μέχρι την 25 Μαΐου θα μας υποβάλει την τελική εισήγηση και τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Επίσης, έχει προχωρήσει η καταγραφή των υπαρχόντων μαρίνων, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, ενώ στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης λιμενικής πολιτικής μελετάται η εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης τουριστικών λιμενικών υποδομών στη χώρα. Μάλιστα, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ θα ανακοινωθεί σύντομα η προκήρυξη μιας σειράς έργων, που αφορούν κυρίως την κατασκευή τουριστικών μαρίνων, αγκυροβολίων και λιμανιών.