Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Σταύρος Αρναουτάκης: Θετικές οι προοπτικές για την ανάπτυξη, τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις
Το φιλόδοξο στόχο για αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ στο 35% του συνόλου, από 8% που είναι σήμερα, μέσα στους επόμενους 18 μήνες θέτει ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν».

Διαβεβαιώνει επίσης ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου θα αποπληρωθούν οφειλόμενα από ολοκληρωμένες επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Παραδέχεται ακόμη ότι η περικοπή ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει επιβληθεί από την αρχή του χρόνου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων επηρεάζει τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες υλοποιούνται με εθνικούς πόρους. Τονίζει ειδικότερα ότι για την εξισορρόπηση του προγράμματος επιβλήθηκε από τα πράγματα περικοπή 20% στα εθνικά έργα για όλα τα υπουργεία.

Είναι όμως κατηγορηματικός στη φημολογία περί καθυστερήσεων στις πληρωμές των επιδοτήσεων, ειδικά για τα προγράμματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τονίζει συγκεκριμένα ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα, είναι αρκετά, αλλά κάποιες φορές δεν υπάρχουν τα έργα για να τα απορροφήσουν. Σημειώνει για παράδειγμα ότι ένα 25% ενταγμένων επενδύσεων ξεκινούν αλλά δεν τελειώνουν ποτέ.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης των 2 δισ. με την ΕΤΕπ που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, μαζί με τη σύμβαση για τη σύσταση και λειτουργία του ταμείου Jessica, η εθνική συμμετοχή για τα κοινοτικά προγράμματα έχει «κλειδώσει».

Ειδικά για το πρόγραμμα Jessica το οποίο αφορά τις επενδύσεις στην τοπικής αυτοδιοίκηση ανακοινώνει ότι θα έχει αρχικό κεφάλαιο 250 εκατ. ευρώ και θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του χρόνου. Το ίδιο και το πρόγραμμα Jeremie.

Ο κ. Αρναουτάκης τονίζει επίσης ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες στην ένταξη νέων έργων έχουν αρχίσει να αμβλύνονται και ότι από το τέλος του χρόνου ο ρυθμός ένταξης νέων έργων θα βελτιωθεί.

Τέλος δηλώνει πεπεισμένος ότι στη μετά ΚΠΣ εποχή οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν αναβαθμίσει πλήρως το ρόλο τους ώστε να ασκούν καθετοποιημένη διοίκηση όχι μόνο στις επενδύσεις και τα έργα της περιοχής του αλλά και στη φορολογική εξουσία, θέμα στο οποίο το πρώτο βήμα γίνεται με τη θέσπιση και εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Η συνέντευξη του υφυπουργού έχει ως εξής:

Σας ασκείται κριτική από ενώσεις για κατακερματισμό των προγραμμάτων για τις ΜΜΕ και για καθυστερήσεις στη χορήγηση των επιδοτήσεων. Εσείς τι απαντάτε;

«Είναι γνωστό από καιρό ότι ο προϋπολογισμός από το 1 δισ. που ήταν αρχικά περικόπηκε στα 500 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα αυξήσαμε τον προϋπολογισμό κατά 150 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν, έπρεπε να εξοικονομηθούν από άλλα προγράμματα και τομεακά και περιφερειακά. Βεβαίως υπάρχει μια δικαιολογημένη διαμαρτυρία από τις ενώσεις των μικρομεσαίων, ότι το πρόγραμμα ήταν 1 δισ. και μειώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα χρήματα που διέθετε το πρόγραμμα δεν υπήρχαν! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα τα 650 εκατ. ευρώ. "Τρέχουν" επίσης και άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τη μεταποίηση. Μακάρι όλα αυτά τα χρήματα να απορροφηθούν κανονικά…»

Υπάρχουν δηλαδή και ενταγμένες επενδύσεις οι οποίες δεν απορροφούν τα χρήματα;

«Βλέπουμε ότι στην προηγούμενη προκήρυξη, του τέταρτου κύκλου ενισχύσεων ΜΜΕ μέσω των ΠΕΠ από το Γ' ΚΠΣ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, περίπου το 25% των ενταγμένων επενδύσεων δεν ολοκληρώθηκαν. Ο λόγοι ήταν πολλοί. Ο βασικός ήταν ότι ενώ μπήκαν στο πρόγραμμα δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ίδια συμμετοχή του 25%. Πιστεύω ότι ακόμη και 2 δισ. ευρώ να δώσουμε ως υπουργείο με μια προκήρυξη θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που θέτουμε. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι αν ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να εκπληρώνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Θα πρέπει για παράδειγμα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για μια πενταετία. Αν δεν το κάνουν, η τράπεζα που θα κάνει εκ των υστέρων έλεγχο θα πρέπει να τους ζητήσει πίσω τα χρήματα της επιδότησης».

Η μείωση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου πόσο έχει επηρεάσει την υλοποίηση του ΠΔΕ;

«Η μείωση δεν είναι από τα συγχρηματοδοτούμενα. Εκεί τα χρήματα ήταν και παραμένουν 6,95 δισ. ευρώ. Στο εθνικό σκέλος οι επιδοτήσεις του αναπτυξιακού έχουν υποστεί έναν περιορισμό. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι στις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου από ιδιώτες δεν δίνουμε μόνο εθνικούς πόρους. Ένα κομμάτι από τα έργα μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ. Στα υπόλοιπα θα κάνουμε μια περικοπή η οποία θα φτάσει στο 20% και θα το εξετάσουμε ξανά τον Οκτώβριο».

Δηλαδή η δέσμευση του υπουργείου για τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού θα εκπληρωθεί;

«Ηδη, από την αρχή του χρόνου έχουμε πληρώσει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. Έχουμε βάλει μέχρι και το τέλος του χρόνου στόχο για πληρωμές στον αναπτυξιακό 1,2 δισ. ευρώ. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί».

Δημιουργεί κάποιο άγχος το γεγονός ότι εκτός από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. την εξέλιξη του ΕΣΠΑ θα ελέγχει εφεξής σε εξαμηνιαία βάση και η τρόικα, αφού έχει τεθεί ως υποχρέωση από το μνημόνιο μια συγκεκριμένη δέσμευση απορρόφησης μέχρι και το 2013;

«Ασφαλώς. Η κατεύθυνση προς τις περιφέρειες και τα υπουργεία είναι ότι ο στόχος της απορρόφησης είναι εθνικός. Έχουμε θέσει ένα στόχο για απορρόφηση στο 15% μέχρι και το τέλος του χρόνου και θα τον πετύχουμε. Μέχρι και το τέλος του μήνα η απορρόφηση θα φτάσει στο 8%».

Το 2011 με βάση τους συγκεκριμένους ποσοστικοποιημένους στόχους πού θα φτάσει η απορρόφηση;

«Με βάση το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει η απορρόφηση θα πρέπει να φτάσει το 35% του συνόλου. Θα πρέπει δηλαδή να αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με αυτό που θα πετύχουμε μέχρι και το τέλος του χρόνου».

Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι αμφισβητούν το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να υλοποιήσει το ΕΣΠΑ αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δική της «ιδιωτική συμμετοχή». Μπορείτε να διαβεβαιώσετε κατηγορηματικά ότι η εθνική συμμετοχή για την υλοποίηση των προγραμμάτων είναι εξασφαλισμένη;

«Απολύτως. Γι' αυτό το λόγο θα υπογράψουμε με την ΕΤΕπ στις αρχές Ιουλίου τη δανειακή σύμβαση ύψους 2 δισ. ευρώ με την οποία λύνεται κάθε πρόβλημα με την εθνική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ. Το δάνειο αυτό θα είναι -όπως όλα τα δάνεια της ΕΤΕπ- μακροπρόθεσμο και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους».

Παράλληλα προωθείτε και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες Jeremie και Jessica.

«Στο Jessica υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση τώρα την 1η Ιουλίου μαζί με το δάνειο της ΕΤΕπ. Η χρηματοδότηση του ταμείου θα φτάσει για όλη τα ην Ελλάδα τα 250 εκατ. ευρώ. Το Jeremie λέμε ότι μπορεί να φτάσει και τα 500 εκατ. ευρώ αλλά θα δούμε από τι βάση θα ξεκινήσει. Σίγουρα πάντως θα δοθούν πολύ περισσότερα από τα 100 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί από την αρχική σύμβαση».

Μόνιμο πρόβλημα στην υλοποίηση των προγραμμάτων των κοινοτικών πλαισίων στήριξης ήταν τα περιφερειακά προγράμματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Με τον καιρό τα πράγματα πάνε όλο και καλύτερα με τις περιφέρειες. Στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωση κάναμε την κίνηση με τα Εθνικά Σύμφωνα Υλοποίησης (ΕΣΥ) τα οποία συνοδεύτηκαν με τις εκχωρήσεις των πόρων για κάθε περιφέρεια. Ετσι αποκεντρώσαμε το σύστημα και παράλληλα με τον τρόπο αυτό οι περιφερειάρχες θα είναι περισσότερο υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων που τους αναλογούν. Με τις παρεμβάσεις αυτές αρχίζουν σταδιακά να εντάσσονται νέα έργα και στα ΠΕΠ. Ως το τέλος του χρόνου η ένταξη νέων έργων θα είναι ορατή».

Με δεδομένο ότι το ΕΣΠΑ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα μεγάλα έργα της περιφέρειας και επόμενο κοινοτικό πακέτο με το ίδιο ύψους ποσού δεν θα υπάρξει, σημαίνει ότι μεγάλα έργα τέλος για την περιφέρεια;

«Μέχρι και το 2015 θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Μετά θα μπούμε σε μια άλλη λογική για το πώς θα εξασφαλίζει πόρους η περιφέρεια. Θα υπάρχει η περιφέρεια η αιρετή η οποία θα διεκδικεί και θα εξασφαλίζει από μόνη της τους πόρους».

Υπολογίζετε δηλαδή στη μεταφορά φορολογικής εξουσίας στις περιφέρειες;

«Δεν είναι μόνο η μεταφορά της φορολογικής εξουσίας αλλά μεταφορά πραγματικής εξουσίας. Να έχει πραγματική εξουσία η περιφέρεια. Αυτό γίνεται με το σχέδιο "Καλλικράτης". Θα υπάρχει ένα κεντρικό κράτος και θα μεταφέρονται στην περιφέρεια αρμοδιότητες και πόροι. Δεν μπορεί το κράτος να διοικείται από δύο τρεις "πλατείες"».

Οι παράνομες χωματερές

Και με τις παράνομες χωματερές; Με τα πρόστιμα που απειλείται να πληρώνει η χώρα τι γίνεται; Υπάρχει κάποια διαβούλευση, έχουμε πείσει τους κοινοτικούς;

«Το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕ. Έχουν γίνει κάποια βήματα. Από τις 420-450 παράνομες χωματερές που υπήρχαν πριν ενάμιση χρόνο αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει περίπου 250. Το νούμερο δεν είναι μικρό. Ωστόσο μας δίνει το δικαίωμα να μιλήσουμε με την Κοινότητα έχοντας κάνει κάποια βήματα προόδου. Πιστεύω πάντως ότι στο τέλος θα πάει καλά και θα αποφύγουμε το πρόστιμο».