Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ, ΣΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΠ ΤΟΥ ΕΣΠΑ




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, προήδρευσε στις εργασίες των Ετήσιων Συναντήσεων για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στελεχών του Υπουργείου και των Διαχειριστικών Αρχών των ΠΕΠ , που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε την ανάγκη για επίσπευση της υλοποίησης τόσο των τομεακών όσο και των περιφερειακών προγραμμάτων, των οποίων η πορεία σήμερα, τρία χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, και σίγουρα δεν είναι αυτή που θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη επίτευξη των αναπτυξιακών και οικονομικών στόχων.
Ακόμη, προανήγγειλε άμεσα τη λήψη σημαντικών πρωτοβουλιών ώστε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ να δημιουργήσουν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στις Περιφέρειες της χώρας με παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο περιβάλλον , στην υγεία, στον πολιτισμό, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και στην καινοτομία, ώστε να εναρμονιστούν με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προτύπου που προωθεί η Κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση για άμεση:
• τροποποίηση του Νόμου 3614/2007, με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών,
• κατάργηση του προτύπου πιστοποίησης
EΛΟΤ για τη διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων, για όλα τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα,
• λήψη ειδικής μέριμνας για την υλοποίηση έργων στις περιπτώσεις των μικρών νησιών και των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών,
• κατάργηση των δεκατριών (13) Αναπτυξιακών Οργανισμών των Περιφερειών και της ΝΟΜΟΣ Α.Ε.
• συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την τροποποίηση -σε μια πιο λειτουργική κατεύθυνση- του θεσμικού πλαισίου σχετικά με την παραγωγή μελετών και δημοσίων έργων, στοχευμένα για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, «διαμορφώνουμε εκείνες τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την πραγματική ανάπτυξη των Ελληνικών Περιφερειών. Χωρίς περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που στερούνται διαχειριστικής και αναπτυξιακής λογικής. Χωρίς να «πνιγόμαστε» από άσκοπες διαδικασίες που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας.»
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής για την Ελλάδα της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.
Poncet, συμφώνησε με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για μεγαλύτερη απλοποίηση των διαδικασιών, τονίζοντας ότι η περιπλοκότητα στις διαδικασίες δεν βοηθά κανέναν και κάλεσε την κυβέρνηση να αναπληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χαμένη περίοδο των τριών προηγούμενων ετών.