Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" και το δημοσιογράφο Κώστα Τριγώνη – 9/11/2009

1. Κύριε Αρναουτάκη, κατ' αρχήν σας ευχαριστώ για το χρόνο που μας αφιερώνετε. Ξέρω πόσο πιεσμένος είστε αυτό τον καιρό, αλλά θέλουμε να σας προσεγγίσουμε σήμερα, για να μάθουμε πώς κινείστε και τί προγραμματίζετε ως μέλος της νέας κυβέρνησης. Πέστε μας κατ' αρχήν, έχετε προσαρμοστεί στα νέα σας καθήκοντα;



Είναι τόσα τα θέματα που είναι ανοιχτά και τόσα τα προβλήματα που τρέχουν, που δεν έχουμε την πολυτέλεια για μεγάλο χρόνο προσαρμογής. Άλλωστε, να σας θυμίσω ότι το κτίριο του Υπουργείου Οικονομίας, στην Πλατεία Συντάγματος, το γνωρίζω καλά από την εποχή που, ως Δήμαρχος Αρχανών, προσπαθούσα να εξοικονομήσω για το Δήμο μου κονδύλια, αλλά και να πείσω τους τότε ιθύνοντες για την ανάγκη να τονωθεί η περιφέρεια, για περισσότερη αποκέντρωση. Ήταν βαθιά μου πεποίθηση τότε, ότι δεν μπορεί η Πλατεία Συντάγματος να διοικεί ολόκληρη την χώρα. Σας διαβεβαιώνω, κύριε Τριγώνη, ότι ακόμα και τώρα που το γραφείο μου βρίσκεται σε αυτήν την Πλατεία, δεν έχω αλλάξει καθόλου απόψεις.

2. Έχουν δίκιο όσοι επιμένουν πως αυτοί που συναπαρτίζουν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σηκώνουν στους ώμους τους βαρύ σταυρό;

Εγώ το βλέπω ως βαριά ευθύνη για όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, ώστε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού που εμπιστεύτηκε το ΠΑΣΟΚ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Και ασφαλώς και στο οικονομικό επιτελείο οι ευθύνες είναι πάρα πολύ μεγάλες γιατί έχουμε μια διπλή αποστολή. Από τη μια να «μαζέψουμε» το έλλειμμα και νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά κι από την άλλη να ενισχύσουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την χώρα. Προσωπικά, είμαι πραγματικά αισιόδοξος, ότι, παρά τις δυσκολίες, στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Γιατί, πολύ απλά, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και ξεκάθαρη πολιτική βούληση.


3. Έχετε καλή συνεργασία με την υπουργό κ. Κατσέλη;

Η συνεργασία μας είναι άψογη και υπάρχει συναντίληψη και συνεννόηση για όλο το εύρος των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο μας.


4. Θα ήθελα να μας μιλήσετε τώρα για το ΕΣΠΑ, και γενικά για τα κοινοτικά προγράμματα, με τα οποία εσείς ασχολείστε. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Συμμερίζεστε την άποψη ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή τους;

Ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνώριζα ότι η, ως τώρα, αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων από την χώρα μας δεν βρισκόταν σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν περίμενα όμως σε καμιά περίπτωση να πληροφορηθώ ότι έχει απορροφηθεί μόλις το 3% των κονδυλίων. Ως γνωστόν, το ΕΣΠΑ τρέχει εδώ και 3 χρόνια, δηλαδή μιλάμε για απορρόφηση 1% τον χρόνο από ένα σύνολο περίπου 20 δις ευρώ που δικαιούται η χώρα μας. Χρήματα που όλοι συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε. Και ειδικά η περιφέρεια. Η σημερινή κατάσταση, κύριε Τριγώνη, δεν είναι απλά απογοητευτική, είναι εξοργιστική. Θα πρέπει να αλλάξει άμεσα. Και θα αλλάξει, για να αλλάξει επιτέλους εικόνα και η ελληνική περιφέρεια.


5. Σε γενικές γραμμές, σε τι αναφέρεστε όταν λέτε ότι το ΕΣΠΑ θα αλλάξει;


Το ΕΣΠΑ θα αναμορφωθεί ριζικά ώστε να αποτελέσει το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης του νέου αναπτυξιακού προτύπου που προωθεί η κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, θα προωθήσουμε και θα ενισχύσουμε την περιφερειακή διάσταση του ΕΣΠΑ, με αύξηση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών διαχειριστικών αρχών, ώστε να περιοριστούν τα πολλαπλά επίπεδα διαχείρισης που υπάρχουν σήμερα. Ακόμη, βασική μας προτεραιότητα θα είναι η τροποποίηση του Ν. 3614/07 ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης και απορρόφησης. Με λίγα λόγια, φιλοδοξία μου είναι το ΕΣΠΑ να γίνει επιτέλους συνώνυμο της πραγματικής αποκέντρωσης αλλά και της πράσινης ανάπτυξης.


6. Βλέποντας το ΕΣΠΑ από την οπτική γωνία της Κρήτης, και δεδομένης της καταγωγής σας και του προσωπικού σας ενδιαφέροντος για το νησί, θεωρείτε ότι αντιμετωπίστηκε δίκαια η Κρήτη ως προς τη συμμετοχή της;


Ούτε η Κρήτη, ούτε η ελληνική περιφέρεια στο σύνολό της. Για παράδειγμα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου έχει αξιοποιηθεί μόλις το 5% των κονδυλίων, που θα μπορούσαν στην κυριολεξία να αλλάξουν την εικόνα των νησιών μας. Το ανέφερα και πριν και θέλω να είμαι αρκετά ξεκάθαρος. Η Περιφέρεια δεν θα παραμείνει πλέον ο φτωχός συγγενής στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Είναι ρητή δέσμευση του Υπουργείου, είναι προσωπική δέσμευση προπάντων του Γιώργου Παπανδρέου.

7. Το υπουργείο σας ασχολείται με την ανταγωνιστικότητα. Κι εμείς ξέρουμε πόσο υστερούν τα ελληνικά προϊόντα, προπαντός τα αγροτικά, σε αυτό τον τομέα. Πώς μπορείτε εσείς ως υφυπουργός, να βοηθήσετε ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά;


Είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ η ολοκληρωτική μεταβολή της φιλοσοφίας της αγροτικής πολιτικής στην κατεύθυνση του προτύπου της πράσινης ανάπτυξης, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα, αλλά και η Κρήτη, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που θα είναι ονομασίας προέλευσης, ποιοτικά και αξίας.

Γιατί ήρθε η ώρα, κύριε Τριγώνη, να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε πλούτο, να αξιοποιήσουμε όσα μας διαφοροποιούν σαν χώρα, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Με επίκεντρο φυσικά τον αγρότη και την ελληνική γη.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να στηρίξουμε επιτέλους τη μετάβαση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, από μία οικονομία που επιδοτούσε το προϊόν, άρα όχι πάντα ανταγωνιστική,

σε μια ανταγωνιστική οικονομία που ουσιαστικά επιδοτεί πια τον αγρότη. Σε μία οικονομία που τον στηρίζει να αναπροσαρμόσει το προϊόν του, ώστε να είναι και το ίδιο το προϊόν ανταγωνιστικό. Κι εμείς στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να παράγουμε προϊόντα ποιότητας, με πιστοποίηση, που θα εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Είναι απλά θέμα πολιτικής βούλησης. Εμείς την έχουμε και θα προχωρήσουμε ως Υπουργείο, και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.



8. Δέχεστε πολίτες καθημερινά στο γραφείο σας, στο υπουργείο;


Οι πόρτες του γραφείου μου είτε στο Δήμο Αρχανών, είτε στην Ευρωβουλή, ήταν ανοιχτές για όλους τους πολίτες. Δεν βλέπω το λόγο τώρα να αλλάξει κάτι που για μένα αποτελεί βασική αρχή στην πολιτική μου σταδιοδρομία.


9. Τί σας ζητούν κυρίως, όσοι σας επισκέπτονται; Και πώς απαντάτε σε όποιον σας ζητήσει κάποιο "ρουσφέτι";

Οι πολίτες και οι φίλοι με επισκέπτονται κυρίως για να μου ευχηθούν για τα νέα μου καθήκοντα. Από κει και πέρα, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το στίγμα και τη φιλοσοφία της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Διαφάνεια και αξιοκρατία παντού. Το συμμερίζομαι απόλυτα και θα το κάνω πράξη σε ότι αφορά τους τομείς ευθύνης μου.


10. Μέχρι πού, και πώς, πιστεύετε ότι πρέπει να συνεργάζεται το κόμμα με την κυβέρνηση;

Το κόμμα οφείλει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να είναι η φωνή των χιλιάδων απλών μελών και στελεχών του Κινήματός μας. Να παρακολουθεί την Κυβέρνηση, να εξηγεί στους πολίτες τις επιλογές της, αλλά και να ελέγχει αν είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις, τις προεκλογικές υποσχέσεις και την ιδεολογία μας. Από κει και πέρα, και σε καμία περίπτωση, ούτε θα επιβάλλει το κόμμα στην κυβέρνηση την πολιτική, ούτε όμως θα υιοθετεί άκριτα τις επιλογές της. Ο νέος Γραμματέας μας, με τις πρώτες του δηλώσεις, έχει οριοθετήσει με σαφήνεια και ορθότητα το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, με το οποίο συντάσσομαι απόλυτα.


11. Τί άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Θα θελα, και μέσα από την εφημερίδα σας, να ευχαριστήσω από καρδιάς τους χιλιάδες Ηρακλειώτες που μου έδειξαν με κάθε τρόπο τη στήριξη, την εμπιστοσύνη τους, αλλά που μου έδωσαν και τις ευχές τους για καλή επιτυχία. Από τη μεριά μου, σε όλους αυτούς, αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μου στο Νομό μας, δεσμεύομαι να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.

Αυτό έκανα πάντα, αυτό θα κάνω και σήμερα.