Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Χαιρετισμός κ. Σταύρου Αρναουτάκη, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διοργανώνει το Ελληνο – Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Ρόδο

Υπουργέ,


Κύριε Νομάρχα,

Κύριε Πρόεδρε του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και παραγωγικών φορέων,
Κυρίες και Κύριοι,

Eίναι ιδιαίτερη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας στην συνάντηση αυτή.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την πρόσκληση, αλλά και να σας συγχαρώ θερμά, γιατί πρωταγωνιστείτε στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και ανοίγετε νέους δρόμους συνεργασίας και προσέγγισης των δύο λαών.

Παράλληλα θα ήθελα να σας μεταφέρω και τους θερμούς χαιρετισμούς της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρίας Λούκας Κατσέλη.

Και θα ήθελα να τονίσω ότι είναι πολιτική βούληση της νέας Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας, να ενισχύσουμε προσπάθειες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Που συμβάλλουν στην ενθάρρυνση και την τόνωση της επιχειρηματικής τους συνεργασίας.

Που συμβάλλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες επενδύσεις.

Αυτή θα είναι η δική μας κατεύθυνση, η δική μας στρατηγική επιλογή.

Ξεπερνώντας ένα γενικότερο κλίμα καχυποψίας που έχει όμως τα αίτιά του σε σημαντικά και υπαρκτά ζητήματα, οι δύο χώρες έκαναν μεγάλα βήματα στην οικοδόμηση ενός θεσμικού πλαισίου ενθάρρυνσης της οικονομικής και εμπορικής τους δραστηριότητας και συνεργασίας.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξητικές τάσεις.

Το 2008 η Τουρκία κατέλαβε την 9η θέση ως χώρα υποδοχής των ελληνικών εξαγωγών, με μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών 3,59%,

και την 11η ως χώρα προέλευσης των ελληνικών εισαγωγών, καλύπτοντας το 2,85% της αξίας του συνόλου.
Η ελληνοτουρκική συνεργασία όμως αναπτύσσεται και επεκτείνεται και σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, το περιβάλλον, οι πολιτιστικές σχέσεις, το οργανωμένο έγκλημα, η ενέργεια, η γεωργία και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Μάλιστα σε πολλούς από αυτούς τους τομείς η συνεργασία στηρίζεται και από ένα συστηματικό πλαίσιο που διέπεται από διμερείς συμφωνίες.

Για παράδειγμα στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, με τη διμερή Συμφωνία περί Πολιτιστικής Συνεργασίας, η οποία ετέθη σε ισχύ το 2001 και προβλέπει κατάρτιση ενός ανανεούμενο μορφωτικού – πολιτιστικού προγράμματος.

Στον τουρισμό, με ειδικό πρωτόκολλο που υπεγράφη το 2003 και εξειδικεύει δράσεις σε διάφορους τομείς όπως η τουριστική εκπαίδευση, ο θαλάσσιος και θρησκευτικός τουρισμός.

Στον ζωτικού ενδιαφέροντος τομέα της ενέργειας, με τη Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ιταλίας.

Mέσα σε αυτό το πλαίσιο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα τόσο για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όσο και για το γενικότερη ενδυνάμωση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Είναι μια πορεία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει ένθερμα.

Χωρίς όμως να προσπερνάμε τα ουσιαστικά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διμερείς μας σχέσεις.

Προβλήματα των οποίων η επίλυση, αποτελεί για μας κορυφαία προτεραιότητα.

Αλλά και βασική προϋπόθεση της υποστήριξής μας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Και σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι.

Για το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποτελεί βασικό φορέα εμβάθυνσης και διεύρυνσης της επιχειρηματικής και ευρύτερα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Με τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για έναν ευρύτερο, ειλικρινή, συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,

χαιρετίζω το Επιχειρηματικό Φόρουμ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

Σας ευχαριστώ.