Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Αρθρο στην εφημεριδα Πατρις

Ύπαιθρος και Ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου στην Ελλάδα παρουσιάζει πολλές ελλείψεις τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού. Το γεγονός αυτό αποτελεί και την μεγάλη παραφωνία της ανάπτυξης μας, αφού το μεγαλύτερο μέρος της εδαφικής μας επικράτειας είναι η ύπαιθρος και ο αγροτικός κόσμος. Η ανάπτυξη της υπαίθρου παρά το ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ τον αυτονόητο στόχο για μια εναλλακτική και ισορροπημένη ανάπτυξη βασισμένη στις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και της Κρήτης. Ο πολιτικός αυτός στόχος είναι εφικτός, απαιτεί όμως ξεκάθαρο αναπτυξιακό όραμα βασισμένο στην αποκέντρωση, πολιτική βούληση για αλλαγές, ισχυρή και ευέλικτη τοπική αυτοδιοίκηση και ενεργή κοινωνία των πολιτών.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου στην Κρήτη αποτελεί έναν από τους άμεσους πολιτικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της Πράσινης Ανάπτυξης. Ανάπτυξη που στοχεύει στην ανάδειξη και προστασία των πλεονεκτημάτων της ελληνικής υπαίθρου όπως του πολιτισμού, των παραδόσεων, του φυσικού περιβάλλοντος… Ανάπτυξη που θέτει στο επίκεντρο την ανταγωνιστικότητα, και όχι απλά την επιβίωση του αγροτικού τομέα. Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι ραγδαίες εξελίξεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο, η κατάργηση των συνόρων, η έκρηξη των τεχνολογιών, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις στον Π.Ο.Ε., οι επερχόμενες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική δημιουργούν ένα νέο τοπίο με νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες για τον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο γενικότερα. Τις ευκαιρίες αυτές δεν θα τις αφήσουμε να χαθούν.

Η παραγωγή και διάθεση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η επένδυση σε στοχευμένες υποδομές στην ύπαιθρο, εκτός από θεμελιώδεις στόχους του ΠΑΣΟΚ αποτελούν και μονόδρομο για την σημερινή Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ θέλει τον αγρότη σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή των εξελίξεων και για αυτό και πρέπει να είναι εξοπλισμένος με γνώση και υποδομές, ώστε να επιτύχει. Θέλει την ύπαιθρο ζωντανή και παραγωγική, ώστε να παρέχει σε όλους όσους επιλέγουν να ζήσουν ή και να εργαστούν εκεί τις ίδιες βασικές υπηρεσίες και υποδομές που έχουν στην διάθεση τους οι κάτοικοι των αστικών κέντρων.

Η επίτευξη των παραπάνω δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά ένας δύσκολος δρόμος που το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θέλουν να πετύχουν για την Κρήτη και την Ελλάδα. Η ανάπτυξη της υπαίθρου για την Ελλάδα αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης αλλά και την αυτονόητη πορεία της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου στην ισχυρή περιφέρεια που οραματιζόμαστε στο ΠΑΣΟΚ. Η αναγέννηση, λοιπόν, της υπαίθρου είναι εφικτή και στην Κρήτη, μέσα από συγκεκριμένες υποδομές αλλά και ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα αποτελέσει το ισχυρό πολιτικό εργαλείο του ΠΑΣΟΚ στην επίτευξη του στόχου αυτού. Εξάλλου, η ύπαιθρος της πατρίδας μας είναι η πατρίδα όλων μας και η ψυχή της Ελλάδας.