Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Είμαι αποφασισμένος να δουλέψω σκληρά, χωρίς να ‘χω μαγικό ραβδί

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης στην πρώτη του συνέντευξη στην “Π”


Της Άννας Κωνσταντουλάκη
-Δεν ανέμενε την υπουργοποίησή του, αλλά ήταν έτοιμος να εργαστεί πολύ σκληρά

- Τον αγχώνει-όπως λέει-λιγότερο το υφυπουργείο απ’ την ευθύνη του ως ευρωβουλευτή, το 2004


Έκπληξη για τον ίδιο, χαρακτήρισε μιλώντας στην “Π” την υπουργοποίησή του, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμος για σκληρή δουλειά, προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο, ο οποίος όπως ανέφερε τον... αγχώνει λιγότερο από την τοποθέτησή του στη θέση του ευρωβουλευτή το 2004.


Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Σταύρος Αρναουτάκης έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μπορεί να διεκδικεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο, λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη.

Όπως λέει στην “Π” από τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας και μέσω των πόρων των ΕΣΠΑ θα ενισχύσει όσο είναι δυνατόν την Περιφέρεια Κρήτης, αξιοποιώντας προγράμματα προς όφελός της, με στόχο την πολλαπλασίαση των πόρων, την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας κλπ.

Ο ίδιος, υπογράμμισε: “Αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, είναι η Περιφέρεια. Στόχος μας δυναμικές περιφέρειες που επενδύουν στην ποιότητα, ώστε η κάθε περιφέρεια να αποκτήσει δική της ισχυρή και ξεχωριστή ταυτότητα, να είναι πρωτοπόρα στον τομέα που της ταιριάζει, ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τη γεωγραφική θέση, τους τοπικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους, την πολιτισμική και φυσική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε τους μηχανισμούς περιφερειακής και τοπικής διαβούλευσης και συμμετοχής, με ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε οι επιλογές να διαμορφώνονται και να αποφασίζονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησής τους.

Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική θα γίνει πράξη με την πλήρη και συντονισμένη ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων, κυρίως μέσω της στοχευμένης αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και της οικοδόμησης μιας πιο λειτουργικής και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης”.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη για μεγάλες και ουσιαστικές τομές, με στόχο την ανάπτυξη, με ένα μεγάλο όραμα και μοναδικό στόχο, να πάει η χώρα μπροστά.

Ο ίδιος σχολίασε: “Σίγουρα, τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και σημαντικά. Το ίδιο και αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να κάνουμε θαύματα.

Όμως το βέβαιο είναι ότι ο πολίτης, σύντομα θα δει τις διαφορές και θα μπορέσει να ελπίζει σ’ ένα καλύτερο αύριο”.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας, μας είπε ότι δεν περίμενε την υπουργοποίησή του.

“Δεν περίμενα να υπουργοποιηθώ και σίγουρα, ήταν έκπληξη για μένα. Αυτή όμως η τιμή που μου έγινε και το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι με ψήφισαν και μου έδειξαν με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους, μου δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης για να δώσω όλες μου τις δυνάμεις και να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό από τη νέα αυτή θέση”.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της “Π”, σχολίασε ότι μεγαλύτερο άγχος αισθάνθηκε όταν ανέλαβε ως ευρωβουλευτής, αφού οι απαιτήσεις ήταν πολύ μεγάλες, παρά σήμερα που ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας.

“Τα ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι ένα κομμάτι που το γνωρίζω καλά και το έχω δουλέψει και ως δήμαρχος Αρχανών, αλλά και ως ευρωβουλευτής.

Το βέβαιο είναι ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και από τη νέα μου θέση, βοηθώντας την ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα”.

Ο ίδιος υπογραμμίζει: “Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να μου αναθέσει καθήκοντα υφυπουργού στη νέα κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τα οράματα και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Νιώθω βαριά την ευθύνη, ως Ηρακλειώτης και ως Κρητικός, που θα συμμετέχω και θα συμβάλω στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού.


Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας μας και την ισχυροποίηση της οικονομίας προς όφελος των πολιτών.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Θα δράσουμε αμέσως για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας”