Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Συνεντευξη στην εφημεριδα Free Vox

Ερ: Ο Πρωθυπουργός ζήτησε εκλογές με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών και ποια είναι τα βασικά σημεία της οικονομικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ?

Ο κ. Καραμανλής και η πολιτική του απόφαση να προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών, αποδεικνύει την αδυναμία του να κυβερνήσει, γεγονός που ομολογεί ουσιαστικά την πολιτική του να κάνει πράξη όλα όσα υποσχόταν το 2004. Οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές και νευραλγικές για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, μιας και ο Έλληνας στις εκλογές αυτές έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για μια Ελλάδα διαφορετική. Η Ελλάδα του αύριο θα πρέπει εμπνεύσει τους Έλληνες ξανά να πιστέψουν στις δυνατότητες τους και να επιτύχουν σημαντικά επιτεύγματα όπως στο παρελθόν, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα μεγάλα έργα, η ένταξη μας στην ΟΝΕ κ.α.. Το διακύβευμα, λοιπόν, των εκλογών αυτών είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για το μέλλον της χώρας μας, μιας και το πολιτικό αποτέλεσμα θα καθορίσει το την πορεία της Ελλάδας από εδώ και στο εξής.

Η κρίση που βιώνουμε δεν εμφανίστηκε το τελευταίο χρόνο και κατ’ επέκταση δεν προέκυψε από την διεθνή οικονομική κρίση. Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι απλώς η απόρροια των επιλογών της Κυβέρνησης Καραμανλή τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Οι νεοσυντηρητικές επιλογές στην οικονομία αλλά και η πολιτική της οικονομικής απογραφής απέδειξαν την αδυναμία ενός βιώσιμου και εύστοχου οικονομικού σχεδιασμού με στόχο της ανάγκες της κοινωνίας.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε, ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να ανακάμψει και να απαντήσει στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας για δίκαιη ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Κι έχουμε δεσμευθεί για συγκεκριμένα νομοσχέδια που θα συμβάλλουν στη στήριξη του εισοδήματος, στην προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των ανέργων, στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών με την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα βασίζεται σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα του οποίου οι συντελεστές θα σχετίζονται απόλυτα με το μέγεθος των εισοδημάτων. Υψηλοί συντελεστές για υψηλά εισοδήματα, χαμηλοί συντελεστές για χαμηλά εισοδήματα.

2. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία αρκετά δύσκολη κατάσταση όπως περιγράψατε παραπάνω. Το ΠΑΣΟΚ με το πολιτικό του πρόγραμμα μπορεί να τη διαχειριστεί; Είναι έτοιμο να κυβερνήσει και ποια θα είναι η συμβολή σας σε αυτό;

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει την χώρα και να προωθήσει πολιτικές που θα δομήσουν την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ώστε να επιτύχουμε μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα είναι ρεαλιστική στην εφαρμογή της και θα αγγίζει ισόποσα όλα τα κοινωνικά στρώματα και ιδιαιτέρως την ξεχασμένη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ύπαιθρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι γνώστης των ζητημάτων αυτών και κυρίως έχει το όραμα, ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας για δίκαιη ανάπτυξη. Το ανθρώπινο δυναμικό του ΠΑΣΟΚ τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε αυτό των υποψηφίων Βουλευτών έχει την εμπειρία αλλά και την διάθεση να επιδείξει σημαντικό έργο στον ελληνικό λαό.

Η πολιτική προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αυτές αναδεικνύει τρία βασικά σημεία που θα καθορίσουν τις κοινωνικοοικονομικές πολιτικές. Οι τρεις αυτές συνιστάμενες είναι ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η περιφέρεια. Συνοψίζοντας, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευθεί ότι ως Πρωθυπουργός η περιφερειακή πολιτική θα αποτελέσει το βασικό πολιτικό του εργαλείο εδαφικής και κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αλληλεγγύης. Αυτό θα εξασφαλίζει στους πολίτες τις απαραίτητες υποδομές αλλά και τον κοινωνικό εξοπλισμό για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Η πολιτική μου δράση στην τοπική Αυτοδιοίκηση, ως Δημάρχου Αρχανών, αλλά και στην Ευρωβουλή ως Ευρωβουλευτής, με έχει εξοπλίσει πολιτικά με νέες ιδέες και πολιτικές προσεγγίσεις τόσο στα ζητήματα της διακυβέρνησης όσο και αυτά της Πράσινης Ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την πολιτική πείρα και κυρίως την πολιτική βούληση να τις μετουσιώσει από διακυρήξεις σε πολιτική καθημερινότητα. Αυτό που, επίσης, εγώ μπορώ να υποσχεθώ στους πολίτες είναι το ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους και στην πίστη τους τόσο στην υποψηφιότητα μου όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

3. Πιστεύεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των εκλογών? Πιστεύετε ότι το ζήτημα της αυτοδύναμης Κυβέρνησης είναι ένας στόχος εφικτός για το ΠΑΣΟΚ;

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα είναι η άλλη Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας, η οποία θα ξεπεράσει τις αδυναμίες και το αναπτυξιακό τέλμα που κληροδότησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική αυτή αναμέτρηση δεν είναι απλά να κερδίσει τις εκλογές αλλά να έχει και μία άνετη αυτοδυναμία κάτι που θεωρώ ιδιαιτέρως βιώσιμο. Η αυτοδυναμία στις εκλογές αυτές θα μας δώσει την πολιτική δύναμη αλλά και εμπιστοσύνη να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο πολιτικό μας έργο. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρεύμα νίκης στις εκλογές αυτές κάτι που γίνεται αντιληπτό από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο. Το γεγονός αυτό το έχω διαπιστώσει και εγώ ο ίδιος από την επαφή μου τον κόσμου του Νομού μας, της ενδοχώρας και της πόλης του Ηρακλείου. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στον νομό Ηρακλείου δεν είναι οι πέντε έδρες αλλά η κατάκτηση των έξι εδρών, οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά το Κίνημα να έχει μία άνετη αυτοδυναμία την επόμενη των εκλογών. Ένας στόχος ρεαλιστικός με δεδομένη τη δυναμική που έχει το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο νομού. Με πολίτες που μπορεί στο παρελθόν να είχαν γυρίσει την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ όμως ξέρουν πλέον πως η μόνη ελπίδα για τους ίδιους αλλά και για να υπάρξουν καλύτερες μέρες στη χώρα είναι να γίνουν πράξη τα οράματα και οι δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

4. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται συνεχώς σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο να είναι πιο ανθρώπινο κοντά στις προσδοκίες τις νέας γενιάς αλλά και πιο οικολογικό. Τι σημαίνει τελικά για το ΠΑΣΟΚ και για εσάς προσωπικά η Πράσινη Ανάπτυξη;

Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί κατά μία έννοια την «επανάσταση του αυτονόητου» που επαγγέλλεται, συνεχώς, ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα αυτονόητα σήμερα είναι το ζητούμενο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η πράσινη ανάπτυξη δεν έχει ως μοναδικό της στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής και αποκεντρωμένης δημόσιας Διακυβέρνησης, που αναδεικνύονται σήμερα νευραλγικά για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου σε υγιές περιβάλλον.

Η Πράσινη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα το σύγχρονο πολιτικό εργαλείο για μια εναλλακτική προσέγγιση που θα εναρμονίζει την οικονομική ανάπτυξη, με τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Η εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη λύση ανάπτυξης βασισμένη στην διάθεση και παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, τις εναλλακτικές τουριστικές υπηρεσίες αλλά και τις επενδύσεις στις ήπιες μορφές ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν στην Ελλάδα να αποτελέσουν το μοντέλο ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πράσινης ανάπτυξης το οποίο θα σέβεται τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Η εφαρμογή τους, τέλος, φυσικά και δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά μια αναπτυξιακή πολιτική που χρειάζεται ξεκάθαρο πολιτικό στόχο και συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο δράσης. Η πολιτική βούληση, τέλος, είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην διαδικασία αυτή, την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου την έχει μιας και το θέμα της Πράσινης Ανάπτυξης το ανέδειξε πολιτικά στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

  1. Ερ: Η Πράσινη Ανάπτυξη, λοιπόν, είναι για το ΠΑΣΟΚ ένας στόχος βιώσιμος. Αυτό, όμως, που πολύς κόσμος αναρωτιέται είναι πώς θα γίνει εφικτός σε τοπικό επίπεδο όπως η Κρήτη. Τι πιστεύεται εσείς γι’ αυτό?

Απ: Ο Γιώργος Παπανδρέου στην κεντρική πολιτική του ομιλία στο Ηράκλειο τόνισε πολλές φορές και ο ίδιος την πίστη του, για το ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει μοντέλο Πράσινης Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το υποστηρίζει αυτό μιας και γνωρίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Κρήτης που είναι ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη και τα ακαδημαϊκά της ιδρύματα. Η Κρήτη, συνεπώς, έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο οποίο πιστεύω και εγώ προσωπικά και θεωρώ ότι είναι εφικτό εάν υπάρξει ένας νέος αναπτυξιακός προγραμματισμός.

Το σημαντικό τουριστικό δυναμικό της Κρήτης αλλά και η σπουδαιότητα της αγροτικής παραγωγής, θα μπορούσαν μέσα από στοχευμένες επιλογές να συνδυάσουν ποιότητα και οικονομική κερδοφορία. Ο μαζικός τουρισμός στη Κρήτη θα πρέπει να δώσει σταδιακά την θέση του σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού συμβατές με το περιβάλλον και την πολιτιστική κουλτούρα της Κρήτης, τέτοιες είναι ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τα αγροτικά μας προϊόντα στην Κρήτη, στα οποία οι αγρότες μας θα πρέπει να επενδύσουν στην ποιότητα και τις αγοραστικές ανάγκες των Ευρωπαϊκών αγορών για βιολογικά προϊόντα. Ο ρόλος, τέλος, των Πανεπιστημίων της Κρήτης και του ΤΕΙ θα είναι καθοριστικός στην προσπάθεια αυτή, μιας και αποτελούν ένα φορέα τεχνογνωσίας και μια πηγή εξειδικευμένου και εκπαιδευμένου ανθρώπινο δυναμικό, που σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο σε μεγάλο βαθμό.

6. Η υποψηφιότητα σας στο Νομό Ηρακλείου χαρακτηρίζεται δυναμική από μεγάλο μέρος του κόσμου. Τι να περιμένει κανείς από τον Σταύρο Αρναουτάκη και την εκλογή του στις 4 Οκτώβρη;

Η δέσμευση μου στους πολίτες του Νομού μας θα είναι ίδια με εκείνη που έδωσα και στο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Γιώργο Παπανδρέου, ότι δηλαδή θα δουλέψω με πάθος για ουσιαστική αλλαγή πορείας στον τόπο μας και ότι θα συνεργαστώ ουσιαστικά με όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το παραπάνω διακύβευμα. Αυτό που θα πρέπει να περιμένει κανείς από την εκλογή μου αλλά και την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αυτές είναι η διάθεση μου για δουλειά και έργο ουσιαστικό, κοινωνικά δίκαιο και προοδευτικό. Η προσωπική μου δέσμευση είναι ότι θα ανταποκριθώ με αίσθημα ευθύνης στο αίτημα του κόσμου για καλύτερη δημοκρατία, ποιότητα ζωής και ουσιαστική ανάπτυξη. Αυτό είναι το ζητούμενο για εμένα όλα αυτά τα χρόνια, τόσο ως δημάρχου Αρχανών για 14 χρόνια όσο και ως Ευρωβουλευτή τα τελευταία 5 χρόνια. Στον δρόμο αυτό θα συνεχίσω την πολιτική μου πορεία και τώρα ως Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ηρακλείου.