Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Συνεντευξη Σταυρνου Αρναουτακη στην εφημεριδα Αντιλαλος

Αυτές τις μέρες ο αγροτικός κόσμος του νομού είναι και πάλι αγανακτισμένος και απογοητευμένος καθώς η παραγωγή σταφυλιών υπέστη σοβαρές ζημιές από τις βροχοπτώσεις. Τι πιστεύεται πως πρέπει να γίνει για τους παραγωγούς αυτούς, αλλά και γενικότερα για την αμπελουργία στο νομό Ηρακλείου;

Πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε πως η κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αμπελοκαλλιεργητές στο νομό Ηρακλείου Αν η κυβέρνηση είχε από τον Ιούνιο αποφασίσει να στηρίξει με άτοκα δάνεια τις Ενώσεις για την απορρόφηση των σταφυλιών τότε οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν θα είχαν προκαλέσει τόσο μεγάλη καταστροφή. Οι Ενώσεις θα είχαν ανοίξει νωρίτερα τα οινοποιία και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν θα είχε μείνει στις κουρμούλες μέχρι σήμερα. Τώρα πλέον άμεσα θα πρέπει να αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις.

Η αμπελουργία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον νομό Ηρακλείου και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφανιστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές στήριξης των παραγωγών με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που έχει ανάγκη η αγορά. Η μελέτη που εκπονήθηκε για το μέλλον της αμπελουργίας στο νόμο και η παράδοση της καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο επειδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πλήρωνε το ΤΕΙ Κρήτης που ανέλαβε την εκπόνηση της, δεν θα πρέπει να μείνει στα συρτάρια ή τις βιβλιοθήκες του υπουργείου και των Ενώσεων. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας διάλογος για την υλοποίηση της ώστε να ξέρουν και οι παραγωγοί αν θα πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν, ποιες ποικιλίες να καλλιεργούν και αν θα πρέπει να στραφούν στη σταφιδοποίηση, την οινοποίηση ή τα επιτραπέζια σταφύλια. Και φυσικά θα πρέπει να υπάρξει και στήριξη των Ενώσεων ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτή η μελέτη και να μην μιλάμε σε μερικά χρόνια για την ανάγκη εκπόνησης μίας ακόμα μελέτης όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Η χρονιά που πέρασε όμως ήταν και μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών για τους ελαιοπαραγωγούς που είδαν την τιμή του λαδιού να κατρακυλά. Υπάρχει περιθώρια αλλαγής της κατάστασης αυτής;

Είναι αδιανόητο, όταν παγκοσμίως είναι γνωστό πως το ελληνικό ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το κρητικό υπερέχει σε ποιότητα, να αφήνουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να πηγαίνει χαμένο με δυσμενείς επιπτώσεις και για τον παραγωγό. Μιλάμε για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και εδώ που έχουμε ένα αναγνωρισμένο ποιοτικά άριστο προϊόν το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο.

Δεν μπορεί το ελληνικό λάδι να φτάνει σε ράφια ξένων μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ και η τυποποίηση του να έχει γίνει στην Ιταλία ή την Ισπανία. Η τυποποίηση ,η σωστή προβολή και η εξωστρέφεια των Ενώσεων θα πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχο στόχο για να μπορέσουν να κατακτήσουν νέες αγορές και να επιβληθούν σε αγορές που οι Ιταλία και Ισπανία μας έχουν κερδίσει κατά κράτος. Η πολιτεία πρέπει και οφείλει να στηρίξει τις συνεταιριστικές οργανώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης η πολιτεία οφείλει να στηρίζει προσπάθειες για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και όχι όπως έκανε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απορρίπτει αιτήματα όπως αυτό για την δημιουργία του σήματος Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης Κρήτης για το κρητικό ελαιόλαδο ώστε να υπάρξει μία προσπάθεια εκμετάλλευσης του ονόματος Κρήτη που είναι παγκοσμίως γνωστό. Είναι πασιφανές πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώριζε το κρητικό ελαιόλαδο ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης οι ευκαιρίες που θα ανοίγονταν στις διεθνείς αγορές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές με σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς.

Οι αγρότες του νομού είναι στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών όπως οι ίδιοι λένε. Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η εικόνα; Σε επίπεδο νομού ποια είναι τα απαραίτητα έργα για τον αγροτικό τομέα;

Η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε τον Έλληνα αγρότη στη μοίρα για αυτό και έχουμε αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες. Δεν έγινε καμία προσπάθεια ώστε να υπάρξει μία αλλαγή νοοτροπίας και να πάμε σε επαγγελματίες αγρότες που με την υποστήριξη της πολιτείας θα μπορέσουν να παράξουν ποιοτικά προϊόντα να τα τυποποιήσουν και να τα εμπορευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για αυτούς. Αντί αυτών, τα καρτέλ ήταν κυριάρχα στις αγορές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται καθημερινά γιατί δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος.

Θα πρέπει την επόμενη κιόλας των εκλογών να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αναμόρφωση των συνεταιριστικών οργανώσεων που θα πρέπει να παίξουν έναν ουσιαστικότερο ρόλο και στην στήριξη των μελών τους για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αλλά και στην προώθηση τους σε νέες αγορές.

Να υπάρξει έλεγχος σε κάθε στάδιο εμπορίας των αγροτικών προϊόντων ώστε να μην βλέπουν οι αγρότες τα προϊόντα που εκείνοι πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές να φτάνουν στον καταναλωτή πανάκριβα.

Να ελεγχθεί η αγορά των αγροτικών εφοδίων ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής κάτι που βοηθήσει στην άυξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

Φυσικά θα πρέπει παράλληλα με όλα αυτά να υλοποιηθούν μία σειρά έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο αγρότης για να μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά του όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αγροτικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία κλπ.

Όλα αυτά φυσικά είναι αλληλένδετα με τις απαραίτητες κοινωνικές δομές και δομές υγείας που θα πρέπει να υπάρξουν στην περιφέρεια του νομού ώστε η ελληνική ύπαιθρος να είναι ένας τόπος που να μπορείς όχι απλά να επιβιώνεις αλλά να επιλέγεις να ζεις. Κέντρα υγείας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικές μονάδες, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι δομές που θα πρέπει να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν ώστε να παρέχουν στους κατοίκους της υπαίθρου όλες εκείνες τις υπηρεσίες που αποτελούν αυτονόητο για τους πολίτες στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Θα πρέπει επίσης να τρέξουν τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπλασης Αγροτικού Χώρου αλλά το πρόγραμμα LEADER όπως και τα προγράμματα αναπλάσεων. Δράσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο καθώς δεν είναι μόνο έργα όπως τα φράγματα ή οι αγροτικοί δρόμοι αλλά και εκείνα που δίνουν στους πολίτες τα κίνητρα να παραμένουν στην περιφέρεια.

Η αναγνώριση της προσπάθειας σας στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί για σας πολιτική προίκα ή βαρίδι στην προσπάθεια που κάνετε;

Η αναγνώριση της δουλειάς που έγινε στην ευρωβουλή από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σίγουρα με τιμά. Πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή πάλεψα με στόχο το καλύτερο για τη χώρα μας και το νομό Ηρακλείου. Το ίδιο σκοπεύω να κάνω αν ο λαός του Ηρακλείου με επιλέξει για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους μέσα από το πρόγραμμα και τις κατευθύνσεις που ο πρόεδρος μας ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο.

Ποια πιστεύεται πως είναι τα απαραίτητα έργα που έχει ανάγκη ο νομός Ηρακλείου;

Ο νομός Ηρακλείου τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μείνει στο περιθώριο και αυτό δεν του αξίζει. Ανάγκες υπάρχουν και είναι πολλές ειδικά στον αγροτικό τομέα όπως τις περιγράψαμε παραπάνω. Πέρα από τον αγροτικό τομέα όμως η οικονομία του νησιού στηρίζεται και στον τουρισμό που και αυτός δοκιμάζεται. Σε επίπεδο νομού αν ρωτήσεις όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό τι πρέπει να διορθωθεί θα σου πουν οι υποδομές. Πρώτα από όλα θα πρέπει να λυθεί μία και καλή το θέμα του νέου αεροδρομίου και όχι με προεκλογικά πυροτεχνήματα θα πρέπει να ολοκληρωθούν επιτέλους σημαντικοί οδικοί άξονες, να λυθεί το ενεργειακό ώστε ο τουρίστας που κάνει τις διακοπές του στο νησί να μην μένει στο σκοτάδι, να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και για την διαχείριση των υδάτων που έχουν μείνει πολύ πίσω γιατί η Νέα Δημοκρατία το επέλεξε. Όμως αυτό που νομίζω έχει σημασία είναι όλοι οι αιρετοί με το σύνολο των φορέων του νησιού να απαιτήσουμε την ολοκλήρωση και μετατροπή του Βόρειου Οδικού Άξονα σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα παρέχει στους οδηγούς όλες τις συνθήκες ασφάλειας. Έναν αυτοκινητόδρομο όμοιο με την Εγνατία ή τα άλλα μεγάλα οδικά έργα που εκτελούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα που θα δώσει μία τεράστια ώθηση ανάπτυξης σε ολόκληρο το νησί.