Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Συνεντευξη Σταυρου Αρναουτακη στην εφημεριδα Πατρις

1.Μετά από μία θητεία στην Ευρωβουλή, επιστρέφετε στο Ηράκλειο για να συμμετέχετε στη «μάχη του σταυρού». Πόσο εύκολη είναι αυτή η μετάβαση; Και πόσο διαφορετική η προσσέγγιση απέναντι στη μία και την άλλη κατάσταση;

Στα πέντε χρόνια της θητείας μου στην Ευρωβουλή είχα συνεχή επαφή με τους πολίτες του νομού και της Κρήτης γενικότερα. Η επαφή αυτή με βοήθησε ώστε να μην συναντήσω δυσκολίες στη μετάβαση από την Ευρωβουλή στη «μάχη του σταυρού». Άλλωστε όπως γνωρίζεται υπηρέτησα επί 15 χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση και γνωρίζω από πρώτο χέρι τη «μάχη του σταυρού». Η επαφή αυτή με τους πολίτες είναι που έχει τεράστια σημασία καθώς αν δεν μπορείς να αφουγκραστείς τις αγωνίες του κόσμου δεν μπορείς να διεκδικήσεις και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Μέσα από αυτή την αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες είχα την ευκαιρία για σημαντικές παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή που στηρίχθηκαν στην γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες και όχι στην απλή παρακολούθηση των θεμάτων από το Ευρωκοινοβούλιο.

Καθημερινά πλέον στις περιοδείες που κάνω από τη μία άκρη του νομού μέχρι την άλλη αυτό που εισπράττω είναι η προσδοκία του κόσμου για κάτι καλύτερο. Μία προσδοκία την οποία το ΠΑΣΟΚ καλείται να κάνει πράξη την επομένη των εκλογών ανατρέποντας αυτή την μίζερη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

2. Η χώρα, όπως παραδέχονται πλέον όλοι, βρίσκεται σε μία αρκετά δύσκολη κατάσταση. Πιστεύεται πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τη διαχειριστεί; Ποια θεωρείται πως μπορεί να είναι η δική σας συμβολή στη διαχείριση των προβλημάτων της χώρας;

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει την χώρα και να προωθήσει πολιτικές που θα δομήσουν την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι το σύγχρονο Κίνημα αλλαγής που θα ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη που θα αγγίζει ισόποσα όλα τα κοινωνικά στρώματα και ιδιαιτέρως την ξεχασμένη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ύπαιθρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξέρει καλά τον τρόπο και έχει όραμα και σχέδιο ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας για δίκαιη ανάπτυξη. Το στελεχιακό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ έχει την εμπειρία αλλά και την διάθεση να επιδείξει σημαντικό έργο στον ελληνικό λαό. Η προσωπική μου εμπειρία από την τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή με έχει εξοπλίσει πολιτικά με νέες προσεγγίσεις διακυβέρνησης, κοινωνικά πιο δίκαιες και σύγχρονες, τις οποίες πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική πείρα και να τις μετουσιώσει σε πολιτική καθημερινότητα.

Το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του είναι έτοιμα να δώσουν ξανά στον Έλληνα αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα πίστη στις ικανότητες του. Η γνώση και οι πολιτικές μας θα είναι ο οδηγός μας για την επόμενη μέρα που θα είμαστε Κυβέρνηση με την ισχυρή πάντα εμπιστοσύνη που θα μας δώσει ο λαός.

3. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πάταξη της διαφθοράς, για μηδενική ανοχή. Υποστηρίζει σε ένα γενικό πρόγραμμα, περίπου όσα υποστήριζε το 2004 και ο Κώστας Καραμανλής. Ποιος είναι ο λόγος που πιστεύετε πως όσα υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επαναλάβει πολλές φορές πως δεν χρωστάει σε κανέναν. Η διαφορά του με τον Κώστα Καραμανλή είναι πως ο ίδιος δεν διστάζει να συγκρουστεί με καταστημένα όπως το έκανε αυτά τα πέντε χρόνια δείχνοντας πως το μόνο που τον ενδιαφέρει η είναι το συμφέρον του τόπου. Όλες οι προτάσεις που έκανε στον πρωθυπουργό για συνεργασία ώστε από κοινού να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο που θα θωρακίσει τη χώρα από φαινόμενα διαφθοράς έπεσαν στο κενό με ευθύνη του Κ Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις θα απελευθερώσουν το κράτος και το πολιτικό σύστημα από την αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών συμφερόντων. Να μπορέσει η Πολιτεία και ο κρατικός μηχανισμός, το πολιτικό σύστημα ολόκληρο, να εκφράζει γνήσια τις εντολές και τις ανάγκες του Ελληνικού λαού.

Να είστε σίγουροι ότι αυτήν την δέσμευση θα την τηρήσουμε. Μέχρι να κάνουμε τον πολίτη να εμπιστευτεί ξανά την πολιτική. Μέχρι να μπορούμε να τον κοιτάμε εμείς ξανά στα μάτια.

4. Η πολιτική διαπιστώσαμε από τις Ευρωεκλογές φαίνεται να απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο. Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτικών απέναντι σε αυτή την κατάσταση και ποιο είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν σε σχέση με τις αντιδράσεις των πολιτών;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας στο ΠΑΣΟΚ, να καταφέρουμε να κάνουμε τον κόσμο να εμπιστευτεί και πάλι την πολιτική να αποκαταστήσουμε και να διευρύνουμε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, να εμπνεύσουμε ξανά αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στον πολίτη, να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματά του.

Να βάλουμε ξανά τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής. Να φτιάξουμε μια δημιουργική Ελλάδα, μία παραγωγική Ελλάδα, που θα διανέμει δίκαια τον πλούτο, θα παράγει, θα στηρίζει τον πολίτη σε κάθε φάση της ζωής του.

Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε και πάλι τους πολίτες και ειδικά του νέους ανθρώπους να εμπιστευτούν την πολιτική, μόνο αν δουν οι πολίτες πως είναι οι ίδιοι το επίκεντρο για τους πολιτικούς θα αλλάξει αυτή η κατάσταση που σήμερα δεν τιμά κανέναν μας

Ποια φιλοσοφική ρήση σας εκφράζει;

«Απλά είναι τα λόγια της αλήθειας» Αισχύλος