Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Αρθρο Σταυρου Αρναουτακης για τον τουρισμο

Τουρισμός ένα όχημα ανάπτυξης

Ο χαρακτήρας το ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεν πρέπει πια να παρουσιάζει τη παρωχημένη διάσταση «Ήλιος και θάλασσα», αλλά επιτέλους να προσανατολιστεί σοβαρά στο πολυπόθητο και πολυσυζητημένο επί δύο δεκαετίες περίπου νέο τουριστικό προϊόν, που θα ενσωματώνει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με βασικούς στόχους τη ποιοτική του αναβάθμιση και την δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού αυτού του είδους ο τουρισμός αναπτύσσεται εκτός της περιόδου αιχμής.

Υπολογίζοντας στα αδιαμφισβήτητα υφιστάμενα πάντα θετικά στοιχεία που διαθέτει η Κρήτη, όπως το απίθανο πολυποίκιλο και σχεδόν παρθένο φυσικό περιβάλλον, με την απαράμιλλη χλωρίδα και πανίδα του, τις εύκρατες και ήπιες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας, τις ποιοτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που διαθέτει το νησί μας, αφού το 60% της συνολικής του δυναμικότητας είναι από τριών αστέρων ξενοδοχεία και άνω, καθώς και στη πλειονότητα τους πολυτελής κατοικίες και καταλύματα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί, για την δημιουργία των περισσοτέρων εξ αυτών έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο μεταξύ των άλλων και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, αντιλαμβανόμαστε ότι μπορούν να αναπτυχθούν ποιοτικά η πλειονότητα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η ανάγκη λοιπόν αλλαγής της τουριστικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και της νοοτροπίας μας είναι άμεσα επιβεβλημένη, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικά μέτρα, γιατί ο διεθνής ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος και κινδυνεύουμε να μείνουμε στο περιθώριο σαν τουριστικός προορισμός. Αν λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία του 2008, που φέρνουν τον τουριστικό κλάδο σε εξέχουσα θέση, σαν τομέα της εθνικής μας οικονομίας, συμβάλλοντας κατά 18,2% στο ΑΕΠ, με έσοδα που ανέρχονται σε 11,5 δις. Ευρώ, ενώ καλύπτει περίπου 900.000 θέσεις εργασίας.

Μέσω αυτής της τουριστικής πολιτικής υποστηρίζονται σχεδόν όλοι οι κλάδοι οικονομίας, ενώ κυρίως αναπνέει η ελληνική περιφέρεια, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν διαθέτει άλλες δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η ολισθαίνουσα αγροτική οικονομία των τελευταίων ετών στη Κρήτη και το νομό μας. Εδώ η εφαρμογή ενός σωστού μοντέλου Αγροτουρισμού, βασισμένο στη αλλαγή νοοτροπίας των αγροτών μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα και θα αφορά την περαιτέρω επίταση σε βιολογικές καλλιέργειες, σε πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα, τη δυναμικότερη προσήλωση τους στο καθαρό περιβάλλον και στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τη παροχή τουριστικών υπηρεσιών στα πρότυπα αντιστοίχων επιτυχημένων παραδειγμάτων στη Κρήτη, την Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα δώσει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στο κάθε αγρότη δίνοντας του ευκαιρία σε αυτόν και στην οικογένεια του σε μια αξιοπρεπή επιβίωση μέσα από τα συμπληρωματικά εισοδήματα. Ταυτόχρονα θα αναθερμάνει πληθυσμιακά την ύπαιθρο και θα αποτρέψει την περαιτέρω ερήμωση της, αφού θα βρεθούν μιμητές Κρητικοί κυρίως νέοι, που αυτή τη στιγμή για να επιβιώσουν έχουν καταφύγει σε αστικά κέντρα της Χώρας μας ή στη αλλοδαπή σαν μετανάστες. Αυτό το κράμα είναι ένα σκέλος της Πράσινης Ανάπτυξης, που με τα πολλαπλασιαστικά της οφέλη θα δυναμώσει ουσιαστικά και αειφόρα την οικονομία της υπαίθρου του νομού μας.

Αντιλαμβανόμαστε αμέσως πόσο σοβαρά πρέπει όλοι να δούμε τη περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του τόσο δυναμικού κλάδου της οικονομίας και να συμβάλουμε όλοι, ώστε να τον διατηρήσουμε πάντα αειφόρο και βιώσιμο. Με δεδομένο ένα σημαντικό στοιχείο που μας δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ότι το 2020 ο παγκόσμιος τουρισμός σε αριθμό αφίξεων θα είναι διπλάσιος από τον σημερινό, δηλαδή 1,5 δις. άνθρωποι θα επισκεφτούν κάποια άλλη χώρα ως τουρίστες, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνει αμέτοχη σε τέτοιες προκλήσεις. Αντίθετα θα πρέπει να εισβάλει ενεργά και με αξιώσεις σ’ αυτή τη κούρσα, διεκδικώντας το δικό της μερίδιο από αυτό το ολοένα αυξανόμενο κομμάτι ταξιδευτών.