Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Συντευξη Σταυρου Αρναουτακη στην εφημεριδα Διαυλος Επικοινωνιας

1. Πως κρίνετε την επιλογή του πρωθυπουργού, να πάμε τώρα σ’ αυτή την χρονική στιγμή στις εκλογές

Απ: Η επιλογή του Πρωθυπουργού για εκλογές είναι η ομολογία της αποτυχίας της Κυβέρνησης του, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας αλλά και στο σύνολο των πολιτικών του που οδήγησαν την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Μία κατάσταση που το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να ανατρέψει στις 4 Οκτωβρίου. Η ημέρα αυτή θα είναι σημαντική για την Ελλάδα, μιας και θα σηματοδοτήσει την ελπίδα και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο αύριο. Η προκήρυξη των εκλογών με πρόφαση την οικονομική κρίση επιβεβαιώνει τις λάθος πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας στην οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η χωρίς λογική απογραφή και η δεινή αντιλαϊκή πολιτική είναι το σύγχρονο ιστορικό γεγονός που κανένας Έλληνας δεν θα ξεχάσει. Οι πολιτικές επιλογές του κ. Καραμανλή για την οικονομία, το ασφαλιστικό και τις περικοπές στα αυτονόητα ζητούμενα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για νεοδεξιά συντηρητική πολιτική. Το μοναδικό θετικό της επιλογής του κ. Καραμανλή για τις εκλογές αυτές, θα είναι η πτώση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το τέλος των αδιέξοδων πολιτικών που την συνόδευσαν όλα αυτά τα χρόνια.

2. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει την χώρα ξανά

Απ: Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει την χώρα και να προωθήσει πολιτικές που θα δομήσουν την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι το σύγχρονο Κίνημα αλλαγής που θα ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη που θα αγγίζει ισόποσα όλα τα κοινωνικά στρώματα και ιδιαιτέρως την ξεχασμένη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ύπαιθρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξέρει καλά τον τρόπο και έχει όραμα και σχέδιο ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας για δίκαιη ανάπτυξη. Το στελεχιακό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ έχει την εμπειρία, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις του αλλά και την διάθεση να επιδείξει σημαντικό έργο στον ελληνικό λαό. Η προσωπική μου εμπειρία από την τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή με έχει εξοπλίσει πολιτικά με νέες προσεγγίσεις διακυβέρνησης, κοινωνικά πιο δίκαιες και σύγχρονες, τις οποίες πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική πείρα και να τις μετουσιώσει σε πολιτική καθημερινότητα.

Το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του είναι έτοιμα να δώσουν ξανά στον Έλληνα αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα πίστη στις ικανότητες του. Η γνώση και οι πολιτικές μας θα είναι ο οδηγός μας για την επόμενη μέρα που θα είμαστε Κυβέρνηση με την ισχυρή πάντα εμπιστοσύνη που θα μας δώσει ο λαός.

3. Ποιές είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάκαμψη της οικονομίας

Απ: Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις πρώτες 100 μέρες. Ο Γ. Παπανδρέου και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ έχουμε δεσμευθεί για την επόμενη μέρα των εκλογών για συγκεκριμένα νομοσχέδια που θα συμβάλλουν στη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, στην προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, στη στήριξη των ανέργων, στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και στην καταπολέμηση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής. Η απογραφή της οικονομίας που προκλήθηκε από την Νέα Δημοκρατία ώστε να βασίσει επάνω της την νεοδεξιά πολιτική της, αποδεικνύει ποιες πραγματικά ήταν οι προθέσεις της. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια νέα πολιτική πλατφόρμα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία απαντά σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση συμψηφίζοντας μεγέθη όπως το οικονομικό κέρδος, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να συνοψιστεί στην πρόθεση του Γ. Παπανδρέου και συνολικά του Κινήματος για την εφαρμογή της πολιτικής πλατφόρμας της Πράσινης Ανάπτυξης.

4. Ο αγροτικός κόσμος για μια ακόμα φορά είναι αγανακτισμένος με τις τιμές των προϊόντων που παράγει. Τι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις για ένα καλύτερο εισόδημα της αγροτικής τάξεως

Η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της υπαίθρου στην Ελλάδα. Το σύνθημα του κ. Καραμανλή «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» απέδειξε την πολιτική του κενότητα, αφού δεν έγινε πράξη αλλά και δεν αντικαταστάθηκε από κάτι ουσιαστικό, όπως δομικές αλλαγές στην αγροτικό τομέα. Η αλλαγή νοοτροπίας δεν καλλιεργήθηκε και η υποστήριξη της πολιτείας στους αγρότες δεν υπήρξε ώστε αυτοί να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ποιοτικά προϊόντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για αυτούς και το φυσικό περιβάλλον. Η παρουσία, επίσης, των καρτέλ και στον παραγωγικό αυτό τομέα είναι πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα να θίγεται τόσο ο παραγωγός όσο και ο καταναλωτής. Το γεγονός αυτό, αναπόφευκτα, επηρεάζει και τις τιμές των προϊόντων, των οποίων η υπεραξία δεν καταλήγει στους αγρότες αλλά στους εμπορικούς μεσάζοντες που προέρχονται κατά πλειοψηφία από το εξωτερικό. Το ελαιόλαδο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να φτάνει στα ράφια των ξένων μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ μετά από τυποποίηση που έλαβε χώρα στην Ιταλία ή την Ισπανία. Οι λύσεις υπάρχουν και έχουν κατατεθεί πολλές φορές σαν προτάσεις από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το μόνο που απαιτείται την στιγμή αυτή και δεν υπήρχε τα προηγούμενα 5 χρόνια, είναι η πολιτική βούληση, η οποία υπάρχει τόσο σε εμένα όσο και στο κόμμα μου.

Η ουσιαστική και πολυδιάστατη ανάπτυξη της Κρητικής υπαίθρου αποτελεί τον άμεσο πολιτικό στόχο του ΠΑΣΟΚ για την Πράσινη Ανάπτυξη που τονίζουμε στο πρόγραμμα μας, η οποία θα στοχεύσει στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τις στοχευμένες αγροτικές υποδομές. Η μεταφορά, επίσης, της τεχνογνωσίας μέσα από την διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την πανεπιστημιακή έρευνα, θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα της Πράσινης Ανάπτυξης στην Κρήτη. Η διασύνδεση της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας με τον αγροτικό κόσμο και την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ την μεγάλη πολιτική πρόκληση για μια ουσιαστική αγροτική ανάπτυξη.

5. Τι μήνυμα θέλετε να απευθύνετε στον κόσμο του νομού μας μέσω του Δίαυλου Επικοινωνίας για το ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητα σας κύριε Αρναουτάκη;

Όπως δεσμεύθηκα στον Γιώργο Παπανδρέου, έτσι δεσμεύομαι και στους πολίτες του Νομού Ηράκλειου ότι θα αγωνιστώ με όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας, για ουσιαστική αλλαγή πορείας στον τόπο μας. Η προσωπική μου δέσμευση είναι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις και θα τηρήσω τις δεσμεύσεις μου χωρίς να κάνω πίσω ούτε μια στιγμή. Αυτό, γιατί όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, θέλω να είμαι εντάξει με τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν, ώστε να μπορώ να τους κοιτώ στα μάτια. Αυτός ήμουν μέχρι σήμερα, αυτός θα είμαι και αύριο. Η Ελλάδα, η Κρήτη και ο Νομός Ηρακλείου μπορούν να έχουν μια ουσιαστική ευκαιρία στο αύριο, το οποίο θα είναι σίγουρα πιο δύσκολο αλλά και η μεγάλη πολιτική πρόκληση του ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά.

Το ΠΑΣΟΚ μέσα από τα ψηφοδέλτια του στην Ελλάδα αλλά και το Ηράκλειο δείχνει ότι θα συνδυάσει στην αυριανή του διακυβέρνηση την εμπειρία με τις φρέσκιες πολιτικές ιδέες. Η υποψηφιότητα μου στο Νομό Ηρακλείου πιστεύω ότι υπηρετεί τον παραπάνω στόχο, γεγονός που αποτελεί για μένα μεγάλη πολιτική πρόκληση. Για το λόγο αυτό, η θητεία μου ως Δήμαρχος Αρχανών αλλά και ως Ευρωβουλευτής αποτελεί το πολιτικό μου κεφάλαιο στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για μια σύγχρονη διακυβέρνηση κοντά στις απαιτήσεις της κοινωνίας.